Honderden moorden en martelingen in Ivoorkust

(FILES) A picture taken on December 16, 2010 shows a supporter of Alassane Ouattara standing next to the bodies of two men reportedly killed by Ivorian police and army forces loyal to Laurent Gbagbo in Abidjan. UN staff have substantiated allegations of 173 killings and 90 cases of torture or ill treatment in Ivory Coast after December 16, UN deputy human rights chief Kyung-wha Kang said on December 23, 2010. AFP PHOTO FILES / ISSOUF SANOGO
(FILES) A picture taken on December 16, 2010 shows a supporter of Alassane Ouattara standing next to the bodies of two men reportedly killed by Ivorian police and army forces loyal to Laurent Gbagbo in Abidjan. UN staff have substantiated allegations of 173 killings and 90 cases of torture or ill treatment in Ivory Coast after December 16, UN deputy human rights chief Kyung-wha Kang said on December 23, 2010. AFP PHOTO FILES / ISSOUF SANOGO Lichamen van omgebrachte sympathisanten van oppositiekandidaat Alassane Ouattara. Foto AFP / Issouf Sanogo

Het geweld dat uitbrak na de presidentsverkiezingen in Ivoorkust heeft inmiddels ruim 173 levens geëist. Daarnaast zijn negentig gevallen van marteling en mishandeling gemeld. Dat zei een topfunctionaris van de Mensenrechtenraad van de VN vandaag in Genève.

Kang Kyung-wha, het plaatsvervangend hoofd van de Mensenrechtenraad, sprak daarnaast over 471 arrestaties en 24 verdwijningen. De raad werd geïnformeerd door betrouwbare bronnen. “Het is helaas onmogelijk gebleken om onderzoek uit te voeren naar alle meldingen van ernstige schendingen van de mensenrechten, inclusief berichten over massagraven, doordat de bewegingsvrijheid van VN-personeel beperkt is”, aldus de Zuid-Koreaanse VN-functionaris.

VN-gezant
Volgens Kang werd onderzoek onmogelijk gemaakt doordat de VN-gezant voor Ivoorkust met een vuurwapen bedreigd werd zijn activiteiten te staken.

Vandaag praten afgevaardigden van de Mensenrechtenraad over de crisis in Ivoorkust, die is ontstaan na de presidentsverkiezingen in november.

Twee presidenten
Zittend president Laurent Gbagbo en zijn rivaal Alassane Ouattara claimen beiden de verkiezingswinst. De internationale gemeenschap erkent Ouattara als winnaar, maar ook Gbagbo liet zichzelf beëdigen. Hij weigert zijn ambt neer te leggen, omdat hij vindt dat de verkiezingen niet eerlijk zijn verlopen.

Sindsdien is Ivoorkust het toneel van geweld. Gbagbo verblijft nog steeds in het presidentiële paleis in Abidjan, terwijl de regering van Ouatarra in een door VN-militairen bewaakt hotel zit.