Hond kent evenveel woorden als een driejarig kind

Border collies kunnen tot wel 1.022 woorden leren (FOTO: AFP PHOTO / JOE KLAMAR)

Praten tegen je hond is helemaal niet gek. Volgens nieuw onderzoek begrijpen ze tot wel 1.022 woorden. Evenveel als een driejarig kind.

Psychologen Alliston Reid and John Pilley van het Wofford College in het Amerikaanse South Carolina trainden drie jaar lang border collie Chaser om namen van voorwerpen te herkennen. Hun doel was om te kijken of er een grens is aan het aantal woorden dat een hond kan leren. Rico, een hond van het Max Planck Instituut voor Evolutionaire Antropologie leerde eerder al zo’n 200 woorden.

Maar Reid en Pilley hebben die grens ver naar voren geschoven met Chaser. Zij kan de vorm en de functie van ruim duizend voorwerpen onderscheiden.

Tijdens zijn training kreeg Chaser steeds 20 stukken speelgoed voorgeschoteld waarvan zij er telkens één moest pakken als de onderzoeker erom vroeg. Reid en Pilley zaten altijd in een andere kamer om zo de hond niet per ongeluk aanwijzingen te geven. In alle gevallen had Chaser minstens achttien van de twintig objecten goed.

Of honden op dezelfde manier woorden leren als kleine kinderen kan niet uit dit onderzoek worden opgemaakt. Maar dat honden nog slimmer zijn dan ze lijken staat buiten kijf.

    • Hans Klis