‘Obama geeft sluiting Guantánamo Bay op’

President Obama heeft zijn plan om de gevangenis van Guantánamo Bay te sluiten feitelijk opgegeven. Dit constateert het politieke blog Politico bij lezing van de 2011 National Defense Authorization Act die gisteren is aangenomen.

Deze wet verbiedt het gebruik van geld van de begroting van het Pentagon om gevangenen van Guantánamo Bay (op Cuba) te vervoeren naar de VS voor wat voor reden dan ook, inclusief een rechtszaak. Obama verklaarde op zijn eerste dag als president dat hij de gevangenis wilde sluiten. Obama heeft “bijna geheel gecapituleerd” concludeert Politico op basis van bronnen rond de president.

Obama heeft zich nooit volledig gecommitteerd aan sluiting van de gevangenis en geen leiding gegeven aan zijn partijgenoten in het Congres, constateert de advocaat van veertien verdachten uit Yemen, en zo de Republikeinen de kans gegeven hun wil door te drukken.

Het is moeilijk te zien hoe Obama de komende twee jaar van zijn presidentschap nog iets aan de situatie kan veranderen, zegt Juurd Eijsvoogel, buitenlandredacteur van NRC Handelsblad:

“Obama kan wel blijven zeggen dat hij de situatie wil veranderen, maar in de praktijk zal dat nu moeilijk zijn. Er is een aantal gevangenen dat ze niet vrij willen laten, maar overbrengen naar de VS voor berechting lukt nu niet meer. Alleen voor het deel dat ze naar het buitenland willen laten vertrekken is er nog een vooruitzicht op vertrek.”

In de gevangenis op de militaire basis Guantánamo Bay houdt het Amerikaanse leger voor onbepaalde tijd verdachten van terrorisme vast zonder procesgang. De meeste gevangenen komen uit Pakistan en Afghanistan.