Gebroken been

De Wit-Russische presidentskandidaat Andrej Sannikov sprak ik twee weken geleden in Minsk. In de aula van een gymnasium in een goed onderhouden buitenwijk sprak hij enkele honderden potentiële aanhangers toe. Sannikov had het over toenadering tot Europa. De EU was volgens hem goedkoper dan een dictatuur met een duur repressie-apparaat. Een aantal keren noemde hij president Loekasjenko een dictator, wat hem  applaus van de jongere generatie in de zaal opleverde. De ouderen, opgegroeid in de Sovjet-Unie waren skeptischer. De EU betekende volgens hen privatisering van de fabrieken en kolchozen en privatisering stond voor hen gelijk aan chaos en bankroet. Ik kon me die angst wel enigszins voorstellen, want de Wit-Russische economie is, net als de Russische in de jaren negentig, wankel en de industrie is verouderd. Maar toch, zoals het nu gaat, lijkt het ook niet langer te kunnen voortduren.

Sannikov ligt inmiddels in een cel van de KGB in Minsk. Hij lijdt helse pijnen, want tijdens de demonstratie van afgelopen zondag heeft de KGB een van zijn benen gebroken. In de gevangenis weigeren ze nu een röntgenfoto van dat been te maken en het te behandelen. Je zou zoiets marteling kunnen noemen, net zoals in een Moskouse gevangenis advocaat Sergej Magnitski een jaar geleden niet behandeld werd toen hij acute pancreatitis kreeg en de gevangenisdokter hem met handboeien aan zijn bed liet ketenen omdat ze dacht dat hij psychotisch was geworden.

Zorgelijk is ook dat zondag in Minsk een groot aantal journalisten is opgepakt. Enkelen  zijn inmiddels veroordeeld tot 10 dagen gevangenisstraf. Namen noemen mag van sommige lezers op dit web niet, maar ik doe het toch, omdat het noemen van individuen de ernst van de situatie onderstreept. Vandaar dit lijstje, dat ik kopieer van de website van mensenrechtenorganisatie Viasna, waarvan medewerkers me  twee weken geleden nog vertelden dat Wit-Rusland op dat moment nog maar drie politieke gevangenen had. Nu zijn het er minstens achttien, die voor meerdere jaren achter de tralies zullen blijven, totdat Kolja, het  zesjarig zoontje van president Loekasjenko, de scepter van zijn vader overneemt en het ‘gebalanceerde bewind’ van zijn vader voortzet.

1. Tatsiana Bublikava, an independent journalist, a member of BAJ (sentenced for 10 days of administrative arrest, kept at the Detention Center for Minsk district — F. Skaryna Str., 20)

2. Andrzej Paczobut, reporter for Gazeta Wyborcza, a member of BAJ, released in the evening of December 20, 2010

3. Kastus Lashkevich, TUT.by, a member of BAJ (detained, but released in the morning of 20 December)

4. Aliaksandr Uladyka, an independent journalist (detained and convoyed to the Maskouski City District Department of Internal Affairs, but set free in the morning of 20 December)

5. Zmicier Sauka, a member of BAJ, an independent journalist (sentenced to 15 days of custody, kept at Zhodzina Detention Center)

6. Tsimafey Kaspiarovich, an independent journalist (sentenced to 13 days of custody by Kastrychnitsky City District Court in Minsk, kept at Akrestsina Detention Center)

7. Ilya Kuzniatsou an independent journalist, a member of BAJ (sentenced to 15 days of custody by Frunzenski City District Court in Minsk, kept at Akrestsina Detention Center)

8. Iryna Khalip, a member of BAJ, a reporter of Novaya Gazeta, Russia (detained and kept at the KGB investigation ward)

9. Natallia Radzina, Charter«97, a member of BAJ (beaten by the police in Independence Square and later convoyed to the KGB investigation ward)

10. Vadzim Zamirouski, “Belgazeta” correspondent (kept behind bars at Akrestsin Detention Center till December 20, a flash-stick got seized)

11. Zmitsier Halko (aka Budzimir), Radio Free Europe / Radio Liberty correspondent (detained on his way home from Independence Square, sentenced to 10 days of custody, sent to Zhodzina Detention Center in Minsk region)

12. Alaksandr Astafyeu, “My District” newspaper (St. Petersburg) – sent an short message to his colleagues that he had been convoyed to the Partisanski City District Court in Minsk, released from custody

13. Yulia Rymasheuskaya, Uladzimir Niaklayeu’s spokesman, a BAJ Member – sentenced to 13 days of arrest at the Central City District Court in Minsk – kept at the Detention Center for Minsk district — F. Skaryna Str., 20

14. Siarhey Vazniak, “Tovarisch” newspaper’s Editor-in-chief, Uladzimir Niaklayeu’s authorized representative, a BAJ Board member – kept at the KGB investigation ward in Minsk

15. Aliaksandr Fiaduta, an independent journalist, Uladzimir Niaklayeu’s authorized representative, a BAJ member – kept at the KGB investigation ward in Minsk

16. Maria Antonova, a “France Press” correspondent (sent to the Leninski City District Police Department, released on December 21, 2010, went back to Russia)

17. Dzmitry Ivanou, a “Natsionalny Kontrol” newspaper correspondent (Russia). The journalist was detained and convoyed to the Zavodski City District Police Department in Minsk for personal identification on December 18, 2010 in the evening. He was released some time later. (Source of information – Interfax News Agency)

18. Maksim Piatrovich, a “Natsionalny Kontrol” newspaper correspondent (Russia). The journalist was detained and convoyed to the Zavodski City District Police Department in Minsk for personal identification on December 18, 2010 in the evening. He was released some time later. (Source of information – Interfax News Agency)

19. Mikhail Khalezin – “Free Theatre” Editor, a BAJ member (released from detention in the evening on December 20, 2010). Source of information:http://twitter.com/pravda_by)

20. Pavel Sieviaryniets, a BAJ Council Member (kept at the KGB investigation ward in Minsk)

21. Aliaksei Shein, a BAJ member (sentenced to 12 days of arrest by the Savietski City District Court of Minsk, convoyed to Akrestsina Detention Center)

22. Yauhien Vaskovich, “Bobruyski Kuryer” newspaper correspondent, a BAJ member from Babruysk (Mahilou region). The journalist was sentenced to 12 days of arrest. He is kept in Akrestsina Detention Center. Y.Vaskovich was detained in Minsk on December 20, 2010.

23. Yan Lahvinovich, an independent journalist, a BAJ member from Maladechna (Minsk region). The journalist was detained in Minsk on December 19, 2010. He was beaten cruelly by riot police. As a result of this attack, the journalist’s head was injured and his hand was broken. The media worker was sentenced to 10 days of administrative arrest. He is kept in Akrestsina Detention Center. The Detention Center officers refused to take a parcel from the journalist’s wife on December 21, 2010.

24. Ruslan Ihnatovich – “Pressball” non-staff newspaper correspondent, a 2 year student of BSU Institute of Journalism. Mr. Ihnatovich’s group-mates told the European Radio for Belarus correspondents that the Institute management discussed the possibility of expelling the journalist from the University. However, the rumors have been refuted by the Institute Chair Siarhej Dubovik.

*A TV crew from St. Petersburg (Russia) – released shortly after detention
*Maryna Vaynova and Krystsina Shatsikava, “Nash Dom” newspaper distributor (detained on 19th and released later)

Journalisten die klappen hebben gekregen

1. Aleh Hruzdzilovich, Radio Free Europe / Radio Liberty

2. Andrej Liankevich, an independent journalist (the riot police seized his technical equipment and destroyed his photo flash)

3. Ruslan Harbachou, “Salidarnasc” On-line newspaper

4. Alena Yakzhyk, “Salidarnasc” On-line newspaper

5. Zmitsier Lukashuk, European Radio for Belarus

6. Yulia Darashkievich, “Nasha Niva” newspaper

7. Anton Taras, BelaPAN News Agency

8. James Hill – The New York Times

9. Viktar Talochka, BelTA News Agency (the journalist’s photo equipment got destroyed)

10. Alaksey Matsiushkou, “Obozrevatel” newspaper (the journalist’s photo flash got destroyed)

11. Yuras Karmanau, “Associated Press”

13. Anton Kharchenko – “Russia Today” TV channel

14. Viktor Filayev – “Russia Today” TV channel

15. Yazep Palubiatka – “Novy Chas” newspaper

16. Volha Khvoin, “Novy Chas” newspaper

17. Dmitry Tarkhov, REN-TV crew (according to the update of REN-TV Press Service on December 20, 2010)

18. Ilya Amelchenko, REN-TV crew (according to the update of REN-TV Press Service on December 20, 2010)

19. Olga Alenova, Kommersant newspaper (Russia) – according to the journalist’s update in her blog, disseminated by “Belaruski Partisan” Web-site (www.belaruspartisan.org)

20. Alena Daneyka, DW correspondent

21. Heinz Tesarek, a photo correspondent of news.at Web-portal (Austria). The journalist’s hand and forefinger were injured. Source of information – Radio Free Europe / Radio Liberty

22. Uladzimir Hrydzin, a non-staff correspondent of BelaPAN News Agency. The journalist was beaten twice. For the first time, he was attacked by riot police at the House of Government in Minsk on December 19, 2010. For the second time, he was attacked by Deputy Head of Minsk City Department of Interior at Minsk City Executive Committee Ihar Yausieyeu in Independence Square on December 20, 2010.