Euforie in tijden van crisis

Palleja. Euforie in het Catalanse dorpje Palleja. Daar viel namelijk 'El Gordo' (De Dikke), de hoofdprijs van de Spaanse kerstloterij en bovendien de grootste loterij ter wereld. Jose Maldonado, de man met de fles cava in zijn handen, verkocht in zijn bar 60 van de in totaal 195 loten met het winnende nummer 79250. Die loten waren samen goed voor 180 miljoen euro aan prijzengeld. Maldonado vierde de trekking uitbundig met enkele van zijn vaste klanten die plotsklaps miljonair zijn geworden. Lotnummers met het nummer 50 waren dit jaar in Catalonië extra populair, omdat de voetbalploeg Barcelona een paar weken geleden met 5-0 van aartsrivaal Real Madrid Won. De hoofdprijs viel ook Madrid, Barcelona, Alicante, Baskenland en op Tenerife. In totaal zijn achtienhonderd prijzen uigedeeld. Heel Spanje, dat met 20 procent de hoogste werkloosheid in de EU kent, zat gekluisterd aan de buis om de drie uur durende, rechtstreekse tv-uitzending van de trekking te volgen. Vroeger werden de winnende getallen gezongen door kinderen uit een weeshuis. Nu zijn het leerlingen van de school waarvoor het weeshuis plaatsmaakte. Dit jaar was meer dan de helft van de 36 uitverkoren kinderen immigrant, afkomstig uit Ecuador, Bolivia, Argentinië, de Dominicaanse Republiek en Venezuela. De Spaanse loterij bestaat al sinds 1763, en in zijn huidige vorm sinds 1812. Het is dit jaar de laatste keer dat de loterij onder regie van alleen de staat plaatsvindt, die 25 procent van de opbrengst van verkochte loten opstrijkt. De Spaanse regering wil de loterij deels privatiseren. Jose Maldonado, owner of the bar where a lot of lottery numbers were sold, sprays cava as people celebrate after winning a portion of Spain's Christmas lottery in front of Maldonado bar in Palleja, December 22, 2010. The world's richest lottery, known as 'El Gordo' or 'the fat one' have the total prize of 2.3 billion euros ($3.2 billion) is split into thousands of cash prizes among the winners in Spain. REUTERS/Albert Gea (SPAIN - Tags: SOCIETY IMAGES OF THE DAY)
Palleja. Euforie in het Catalanse dorpje Palleja. Daar viel namelijk 'El Gordo' (De Dikke), de hoofdprijs van de Spaanse kerstloterij en bovendien de grootste loterij ter wereld. Jose Maldonado, de man met de fles cava in zijn handen, verkocht in zijn bar 60 van de in totaal 195 loten met het winnende nummer 79250. Die loten waren samen goed voor 180 miljoen euro aan prijzengeld. Maldonado vierde de trekking uitbundig met enkele van zijn vaste klanten die plotsklaps miljonair zijn geworden. Lotnummers met het nummer 50 waren dit jaar in Catalonië extra populair, omdat de voetbalploeg Barcelona een paar weken geleden met 5-0 van aartsrivaal Real Madrid Won. De hoofdprijs viel ook Madrid, Barcelona, Alicante, Baskenland en op Tenerife. In totaal zijn achtienhonderd prijzen uigedeeld. Heel Spanje, dat met 20 procent de hoogste werkloosheid in de EU kent, zat gekluisterd aan de buis om de drie uur durende, rechtstreekse tv-uitzending van de trekking te volgen. Vroeger werden de winnende getallen gezongen door kinderen uit een weeshuis. Nu zijn het leerlingen van de school waarvoor het weeshuis plaatsmaakte. Dit jaar was meer dan de helft van de 36 uitverkoren kinderen immigrant, afkomstig uit Ecuador, Bolivia, Argentinië, de Dominicaanse Republiek en Venezuela. De Spaanse loterij bestaat al sinds 1763, en in zijn huidige vorm sinds 1812. Het is dit jaar de laatste keer dat de loterij onder regie van alleen de staat plaatsvindt, die 25 procent van de opbrengst van verkochte loten opstrijkt. De Spaanse regering wil de loterij deels privatiseren. Jose Maldonado, owner of the bar where a lot of lottery numbers were sold, sprays cava as people celebrate after winning a portion of Spain's Christmas lottery in front of Maldonado bar in Palleja, December 22, 2010. The world's richest lottery, known as 'El Gordo' or 'the fat one' have the total prize of 2.3 billion euros ($3.2 billion) is split into thousands of cash prizes among the winners in Spain. REUTERS/Albert Gea (SPAIN - Tags: SOCIETY IMAGES OF THE DAY) REUTERS

Euforie in het Catalaanse dorpje Palleja. Daar viel namelijk ‘El Gordo’ (De Dikke), de hoofdprijs in de Spaanse kerstloterij en bovendien de grootste loterij ter wereld.

Jose Maldonado, de man met de fles cava in zijn handen, verkocht in zijn bar 60 van de in totaal 195 loten met het winnende nummer 79250. Die loten waren samen goed voor 180 miljoen euro aan prijzengeld.

Maldonado vierde de trekking uitbundig met enkele van zijn vaste klanten die plotsklaps miljonair zijn geworden.

Lotnummers met het nummer 50 waren dit jaar in Catalonië extra populair, omdat de voetbalploeg Barcelona een paar weken geleden met 5-0 van aartsrivaal Real Madrid won.

De hoofdprijs viel ook in Madrid, Barcelona, Alicante, Baskenland en op Tenerife. In totaal zijn achttienhonderd prijzen uitgedeeld.

Heel Spanje, dat met 20 procent de hoogste werkloosheid in de EU kent, zat gekluisterd aan de buis om de drie uur durende, rechtstreekse tv-uitzending van de trekking te volgen.

Vroeger werden de winnende getallen gezongen door kinderen uit een weeshuis. Nu zijn het leerlingen van de school waarvoor het weeshuis plaatsmaakte. Dit jaar was meer dan de helft van de 36 uitverkoren kinderen immigrant, afkomstig uit Ecuador, Bolivia, Argentinië, de Dominicaanse Republiek en Venezuela.

De Spaanse loterij bestaat al sinds 1763, en in zijn huidige vorm sinds 1812.

Het is dit jaar de laatste keer dat de loterij onder regie van alleen de staat plaatsvindt, die 25 procent van de opbrengst van verkochte loten opstrijkt. De Spaanse regering wil de loterij deels privatiseren.