Aantal flexwerkers groeit door tot een miljoen

Nederland telt inmiddels meer dan een miljoen flexwerkers. Dat is een op de drie werknemers. Dankzij de grote groep flexwerkers is de werkloosheid als gevolg van de kredietcrisis relatief laag gebleven.

Dat blijkt uit onderzoek van de hoogleraren Ruud Muffels en Ton Wilthagen, werkzaam bij de Universiteit van Tilburg en bij het onderzoeksinstituut Reflect voor de arbeidsmarkt. Het gaat hierbij om werknemers met een tijdelijk contract, oproep-, uitzend- en invalkrachten. Maar ook om zzp’ers en freelancers. Sinds 1996 is het aantal zzp’ers gegroeid van 6 tot bijna 9 procent van alle werkenden.

Het aantal tijdelijke contracten in Nederland is in dezelfde periode toegenomen van 12 tot 18 procent van alle werknemers, meldt Eurostat.

NRC-redacteur Michèle de Waard sprak met de onderzoekers en schrijft vandaag in NRC Handelsblad:

“Wilthagen ziet een nieuwe ‘’sociale kwestie’ ontstaan als de groei van flexwerk en zzp’ers niet samengaat met nieuwe vormen van sociale zekerheid. Voor de insiders met een vaste baan bestaan goede voorzieningen, maar de outsiders hebben vaak geen pensioenregeling, geen arbeidsongeschiktheidsverzekering en zelfs geen basiszorgverzekering.”

“De flexwerkers en zzp’ers vingen de klappen van de recessie op. Ze werden ontslagen en zzp’ers moesten sterk met hun tarieven omlaag. Ruim een kwart van de zzp’ers had afgelopen jaar geen werk en teerde in op het spaargeld. Tienduizenden kozen weer voor een vaste baan.”

Werkloosheid
Sinds begin dit jaar daalt de werkloosheid, van een piek in februari van ruim 6 procent naar ruim 5 procent vorige maand.