Vijftien jaar cel in zaak-Luten

De rechtbank in Assen heeft de 41-jarige Henk F. tot vijftien jaar gevangenisstraf veroordeeld voor het verkrachten en doden van de 15-jarige Andrea Luten in 1993.

Het Openbaar Ministerie had achttien jaar cel tegen F. geëist. De rechter veroordeelde F. voor verkrachting en gekwalificeerde doodslag. Volgens de rechtbank heeft F. zijn slachtoffer om het leven gebracht om te voorkomen dat hij gepakt werd. De rechter verwierp het verweer van F. dat hij uit paniek zou hebben gehandeld.

F. kwam pas in beeld nadat hij in december 2009 DNA moest afstaan na mishandeling van zijn vriendin. Dit kwam overeen met sporen op het lichaam van het slachtoffer. Na zijn aanhouding, afgelopen mei, bekende hij snel. Het was een „gigantische opluchting”, zei hij twee weken geleden tegen de rechter.

F. stond bekend als hardwerkende ondernemer en is vader van drie kinderen. Op 10 mei 1993 zat de Hoogeveener in de Ziektewet en maakte een fietstocht in de omgeving. Andrea Luten, op weg van school naar huis in Ruinen, kwam hem tegemoet. In een „opwelling”, zo zei hij in de rechtszaal, besloot F. om te keren en haar een bospad op te dwingen. (NRC)