Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Schaatsen

‘Veel te weinig ijs’ voor Elfstedentocht in 2010

Doortocht in het Friese Sloten van de DERTIENDE ELFSTEDENTOCHT in Nederland . foto VINCENT MENTZEL/NRCH==B/W==Sloten, 21 februari 1985
Doortocht in het Friese Sloten van de DERTIENDE ELFSTEDENTOCHT in Nederland . foto VINCENT MENTZEL/NRCH==B/W==Sloten, 21 februari 1985 Doortocht in het Friese Sloten in 1985. Foto NRC / Vincent Mentzel

Dat er dit jaar nog een Elfstedentocht komt is volgens de Vereniging De Friesche Elf Steden en voorspellingen van de KNMI zeer onwaarschijnlijk. Hoop gloorde vanochtend even toen directeur Harry Otten van Meteoconsult op de Wereldomroep zei dat als “alle Friezen nou eens aan de gang gingen” om het ijs sneeuwvrij te maken, we volgende week nog een Tocht der Tochten kunnen hebben.

Onze correspondent in Noord-Nederland Karin de Mik sprak met voorzitter Wiebe Wieling van de Vereniging De Friesche Elf Steden:

“Het is heel simpel. Er zijn weermodellen die volgende week strenge vorst voorspellen, maar andere weer niet. We hebben minstens een week lang strenge vorst nodig van minimaal -10 in de nacht en overdag -5.”

Dat gaat niet gebeuren, voorspelt KNMI. Voor een Elfstedentocht moet de ijsdikte vijftien centimeter zijn, en dat is volgens deze actuele (amateur)kaart nog nergens het geval. De hoeveelheid neerslag was dan ook erg ongunstig, want de ontstane sneeuwdeken isoleert en dat remt ijsvorming. De Friese weerman Piet Paulusma voorspelt voor volgende week lichte vorst in Friesland van -4 tot -5 ’s nachts en overdag 0 tot -1 graden.

Wieling legt uit:

“Op het Slotermeer ligt nu twaalf  centimeter, maar er zijn ook stukken zoals de Blikvaart in het noorden en de Luts bij Balk waar nog maar drie á vier centimeter ligt. Onder de bruggen ligt ook nog veel te weinig ijs.”

Persbijeenkomst
Vanmiddag houdt de Vereniging van De Friesche Elf Steden wel een bijeenkomst voor de pers in het Friese Koudum. Dit mag volgens onze correspondent Karin de Mik niet gezien worden als een teken dat de vereniging op korte termijn een Elfstedentocht ziet gebeuren. De bijeenkomst er vooral op gericht algemene informatie te geven, en is een poging om  de consequente massahysterie bij een paar graden vorst enigszins in goede banen te leiden.

In Blokzijl wordt morgen het NK marathonschaatsen verreden en dat is vroeger in het seizoen dan ooit tevoren. Schaatsen op natuurijs kan overigens al op veel plaatsen in Nederland, maar de Koninklijke Nederlandse Schaatsbond raadt liefhebbers af dit te doen op eigen initiatief. Officieuze indicaties waar geschaatst kan worden op natuurijs zijn hier te vinden. De officiële site van de KNSB geeft slechts een overzicht van schaatsbanen en toertochten.

IJsmeester Jan Oostenbrug vanmiddag met prikstok op het ijs van Galamadammen in Koudum. (Foto Karin de Mik)IJsmeester Jan Oostenbrug vanmiddag met prikstok op het ijs van Galamadammen in Koudum. (Foto Karin de Mik)