Regering Tsjechië blijft toch aan

De pas vijf maanden oude Tsjechische regering heeft gisteren op het nippertje een motie van wantrouwen overleefd. Premier Petr Necas kreeg op het laatste moment alsnog steun van zijn kleinste coalitiepartner, Publieke Zaken (VV).

De motie was ingediend door de linkse oppositie, nadat binnen de regering ruzie was ontstaan over de aanpak van corruptie. Pavel Drobil, de minister van Milieu en partijgenoot van Necas, moest vorige week aftreden omdat een medewerker van plan zou zijn geweest om milieusubsidies achterover te drukken. Drobil zou hebben geprobeerd de affaire toe te dekken.

Necas beloofde bij zijn aantreden corruptie hard aan te pakken, maar VV verwijt de premier getreuzel. In de afgelopen dagen werd intensief overleg gevoerd, maar steeds zonder resultaat. Een regeringscrisis zou de ambitieuze bezuinigingsplannen van de regering en herstel van de Tsjechische economie in gevaar hebben gebracht.

Na interventie van president Václav Klaus werd de vrede in de regering gisteren alsnog hersteld. Volgens Klaus ligt er „een elementaire overeenkomst over hoe de problemen in de komende dagen en weken moeten worden aangepakt”. De inhoud van die deal is niet openbaar gemaakt.

De motie van wantrouwen werd gisteren met 113 van de 200 stemmen verworpen. Necas beloofde na afloop „stappen die een anti-corruptiestrategie mogelijk maken en duidelijk leiden tot stabilisering van de publieke financiën”. VV eist onder meer dat de politiechef die belast is met het onderzoek naar de corruptieaffaire wordt ontslagen.

Tsjechië worstelt al jaren met instabiele, zwakke regeringen. Die van Necas geldt als de sterkste sinds de val van het communisme. (Reuters)