Reacties uit de kunstwereld

Erwin van Lambaart, directeur van Joop van den Ende Theaterproducties: „Dit uitstel geeft de theatersector ruimte zich te wapenen. Al hoop ik van ganser harte dat uitstel ook afstel wordt.

„Ons juridisch traject zetten we voort. Europese wetgeving gaat uit van het neutraliteitsbeginsel: btw mag geen valse concurrentie stimuleren. En podiumkunsten concurreren met bioscopen en circus, die geen hogere btw krijgen.

„We moeten het beeld veranderen dat podiumkunsten een ‘linkse hobby’ zijn. Tachtig procent van de voorstellingen wordt georganiseerd door vrije ondernemers, voor hardwerkende Nederlanders.

„Kijk je in het hart van de VVD- en CDA-politici, dan zie je dat zij deze btw-maatregel niet willen. Het is echt een PVV-actie. We zouden graag de dialoog aangaan met Geert Wilders, maar die heeft tot dusver niet op onze telefoontjes en drie persoonlijke brieven gereageerd.”

George Lawson, directeur van het Fonds voor Podiumkunsten: „Dit uitstel vind ik zowel bemoedigend als teleurstellend. Bemoedigend omdat er enige beweging is in het kabinetsbeleid dat onwrikbaar leek, teleurstellend omdat het alleen uitstel is. Een half jaar geeft ademruimte. Bij de CDA en VVD zie je toch begrip groeien voor de podiumkunsten.”

Walter Ligthart, zakelijk directeur van het Nationaal Toneel: „Ik tel mijn zegeningen, want dit is iets. Het uitstel geeft ons de kans om na te denken over andere oplossingen en samenwerking met minder voor de hand liggende partijen. De btw-verhoging is natuurlijk verschrikkelijk, maar ook een wake-upcall. Want het wordt toch nooit meer zoals het was.”

Lian van Leeuwen van concertpromotor Mojo: „Deze eerste stap betekent dat we niet contracten moeten aanpassen die uitgingen van een btw-tarief van 6 procent. De verhoging blijft in de lucht hangen, maar bij het sluiten van toekomstige contracten weten we in elk geval waar we aan toe zijn.”