Omstreden internetregulering in VS erdoor

De Amerikaanse telecom autoriteit, de Federal Communications Commission (FCC), heeft gisteren omstreden regels voor het internetverkeer aangenomen. Critici stellen dat de nieuwe regels een einde maken aan de zogeheten ‘netneutraliteit’, het principe dat verkeer op het internet vrij is en dat telecombedrijven geen onderscheid mogen maken tussen alle bedrijven die informatie aanbieden via hun kabels of zenders. Voorstanders menen dat die neutraliteit juist wel wordt gegarandeerd.

Kern van het probleem zijn de uitzonderingen op de regels die de FCC accepteert wegens “redelijk netwerkbeheer” en het onderscheid dat de FCC maakt tussen kabel en mobiele netwerken. Op mobiele netwerken krijgen telecombedrijven veel meer mogelijkheden om te discrimineren tussen aanbieders van informatie. Dus zegt Andrew Jay Schwartzman van  Media Access Project, dat pleit voor vrijheid op internet:

“There is a reason that so many giant phone and cable companies are happy, and we are not. These rules are riddled with loopholes. They foreshadow years of uncertainty and regulatory confusion, which those carriers will use to their advantage.”

Het gaat uiteindelijk om het geld dat op internet valt te verdienen, stelt Dan Lyons, technologie verslaggever van Newsweek. Vijftien jaar lang hebben telecombedrijven kabels gelegd waar bedrijven als Google of Facebook hun miljoenen mee konden verdienen. Nu willen ze zelf ook een deel van de koek. Dat kan door bedrijven meer geld te vragen bijvoorbeeld als ze willen dat klanten snel bij hun informatie komen. Lyons schetst een bijzonder dramatisch beeld van de toekomst:

“That is a huge deal. It means we are entering an age in which we will have two Internets—the fast one, with great content, that costs more (maybe a lot more) to use, and then the MuggleNet, which is free but slow and crappy. Cable TV vs. rabbit ears. On wireless—which eventually will be the more important platform—that disparity will be even more evident. The rich will get great stuff. The poor will get, well, what the poor usually get, which is not much.”

De nieuwe regels lijken pas het begin te zijn van het debat rond regulering van internet. Republikeinen binnen de FCC (bestaande uit drie Democraten en twee Republikeinen) stemden tegen de regels. Niet omdat ze voor totale vrijheid zijn, maar omdat ze de autoriteit van de FCC niet erkennen. Redacteur Peter Teffer van NRC Handelsblad voegt hier aan toe:

“In april oordeelde een Amerikaanse rechter dat de FCC niet de bevoegdheid heeft om netneutraliteit te eisen. De rechter deed die uitspraak nadat de FCC provider Comcast op de vingers had getikt. Te verwachten valt dat de nieuwe regels van de FCC door een rechter gaan worden beoordeeld. Ook hebben Republikeinse leden van het Huis van Afgevaardigden aangekondigd dat ze de regels willen terugdraaien.”

Meer over het komende debat is te vinden in de technologiecolumn van The New York Times of op het technologieblog TechCrunch.