Nieuw omhulsel Tsjernobyl nodig. Wie betaalt een nieuwe?

Het nieuwe schild wordt de grootst beweegbare constructie ter wereld. Model Der Spiegel

De betonnen sarcofaag rondom de ontplofte kernreactor in Tsjernobyl brokkelt af. Een nieuwe metalen afscherming is in 2015 klaar, maar het is nog onduidelijk wie de rekening van 2,6 miljard euro gaat betalen.

Eigenlijk zou Rusland voor de kosten moeten opdraaien, suggereert Der Spiegel. De Oekraïne, waar de ramp plaats vond, was in 1986 namelijk onderdeel van de Sovjet-Unie. Maar daar lijkt Moskou geen boodschap aan te hebben. Volgens het Duitse tijdschrift wil het Kremlin maar 23 miljoen euro stoppen in een financieringsfonds van de G8-landen en de EU. Dat terwijl Rusland dit jaar 1,7 miljard euro investeerde in nieuwe kerncentrales.

Misschien kan het toerisme wat geld in het laatje brengen. Volgend jaar stelt de Oekraïne het gebied rondom de reactor open voor excursies. U kunt hier boeken.