Weer levenslang voor Jorge Videla

Jorge Videla in het beklaagdenbankje in Cordoba, Argentinië, tijdens zijn laatste procesdag vandaag. Foto Natacha Pisarenko / AP

De voormalige Argentijnse dictator Jorge Videla moet de rest van zijn leven in een cel slijten. Dit meldt persbureau AP.

De Argentijnse rechter achtte bewezen dat de 85-jarige Videla 31 gevangen dissidenten liet martelen en vermoorden. Videla werd in 1985 al veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf, maar kwam in 1990 weer vrij omdat hem gratie werd gegeven. De regels werden teruggedraaid en vanaf 2008 zat hij weer vast.

Videla was president van 1976 tot 1981, nadat hij de coup leidde die de regering van Isabel Perón omverwierp. Hij was hoofd van de militaire junta, die bekend stond om verdwijningen van tegenstanders. Er zouden zo’n 30.000 mensen zijn omgekomen in de zogenoemde ‘vuile oorlog’.

Videla verklaarde slachtoffer te zijn van een politiek proces. De junta was in zijn ogen noodzakelijk om de chaos tijdens het bewind van Isabel Perón te bedwingen. Videla meent de ‘chaos en terreur van linkse extremisten’ in een oorlog te hebben bedwongen. Ook zei hij volledig verantwoordelijk te zijn en dat z’n ondergeschikten enkel bevelen opvolgden.

Gisteren werden vijftien voormalig leden van de Argentijnse politie en strijdkrachten veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Inmiddels zijn meer dan 130 mensen veroordeeld wegens misdaden gepleegd tijdens de militaire dictatuur in het Zuid-Amerikaanse land.