'Ik ben liever niet altijd en overal bereikbaar'

Actrice Anna Drijver is ouderwets. Ze leest de krant, en boeken. „Gek, mensen die veertien keer per dag twitteren en dat voor vriendschap houden.”

Eigenlijk gek, vindt actrice en schrijfster Anna Drijver. Ze is de jongste van het gezin, maar als mediaconsument het meest ouderwets. „Mijn broer bouwt spelletjes voor de iPhone, mijn ouders hebben het eerste model van elke nieuwe gadget. Ik hou het op een gewoon mobieltje om te bellen en sms’en.”

Een iPone kan het leven gemakkelijker maken.

„Natuurlijk is het handig overal internet op te kunnen. Maar wat je niet hebt, mis je niet. En als je het hebt, kan je niet meer zonder. Het is net zoiets als al die mensen die zeggen: ga nou in Playboy staan, dan verdien je een ton. Zonder die ton red ik het ook prima.”

Laten we aan het begin beginnen: het geschreven woord.

„Ik lees al jaren de Volkskrant, en dan ook helemaal. Op vakantie lees ik elke twee dagen een boek. In het dagelijkse leven lees ik meerdere boeken tegelijk: op dit moment Stad der Blinden van José Saramago en Huid en Haar van Grunberg. De laatste van Paul Auster heb ik net uit. Supersaai helaas, maar ik lees elk boek uit onder het motto: misschien komt het nog.”

Radio?

„’s Ochtends zet ik vaak FunX op, daar word ik vrolijk van. Radio en muziek beleef ik vooral in de auto, ik hou niet zo van oordopjes. In de auto luister ik van alles: 3FM, BNR, Radio 4 en cd’tjes. Ik ben een zapper.”

Ook nog tijd voor televisie?

„Tv is als suiker. Soms doe je een tijd zonder en dan merk je dat je het niet hebt gemist. Maar dan ga ik toch weer kijken: Pauw & Witteman, DWDD, RTL Boulevard en AVRO’s Kunstuur, die hebben goede gasten. Series volgen lukt me niet: ik ben te veel uit huis. Maar ik kan ze nu opnemen. ER, Boardwalk Empire. Ontzettend handig. Als het echt heel goed is, zoals Mad Men, koop ik series op dvd.”

Bezoekt u wel eens een bioscoop?

„Heel vaak, mijn laatste film was Winter’s Bone. Ik ben echt van de filmhuizen, met een glas witte wijn de zaal in wandelen. Film hoor je op een groot scherm te zien, niet op een laptop en al helemaal niet op een telefoon.”

En zo zijn we bij internet beland.

„Ik ben best een ouderwetse internetgebruiker. Ik heb geen iPhone, maar ik hou wel veel van mijn Apple-laptop. Mijn startpagina is nu.nl, die zie ik tweeduizend keer per dag.”

En Facebook? U hebt 1.115 vrienden. Bent u een allemansvriendje?

„Helemaal niet! Het zijn allemaal mensen die ik ergens tegenkwam of sprak. Soms krijg ik zo’n vriendschapsverzoek: ‘Ik verzamel Bekende Nederlanders’. Getver! Ga je mond spoelen!

„Maar ik vind Facebook een fijne manier om met mensen in contact te blijven. Intiem en vrijblijvend. Ik schrijf best vaak wat ik doe. Niet: net onder de douche geweest, maar het zinkputje was verstopt. Wel: welke voorstelling ik net zag of wat mij bezighoudt.”

Maar u Twittert weer niet.

„Nee, je moet goed in de gaten houden dat je niet altijd en overal bereikbaar bent. Ik ben dat een paar keer per dag, per e-mail en op Facebook. Ik vind het ook gek: mensen die elkaar veertien keer per dag twitteren. En dat voor vriendschap aanzien, hoewel ze elkaar nooit hebben ontmoet.”

Hoeveel uur per dag schat u aan media te besteden?

„Toch wel vijf, zes uur. Misschien meer.”