Goede docent is jaarlijks 400.000 dollar waard

Een docent die zijn middelbare schoolklas van twintig leerlingen een jaar lang bovengemiddeld heeft onderwezen levert de samenleving in de toekomst jaarlijks 400.000 dollar meer op dan zijn middelmatige collega.

Dat blijkt uit een deze week gepubliceerde studie naar de economische impact van goed docentschap van het National Bureau of Economic Research (NBER) in Cambridge, Massachusetts. Een onderzoeksbureau waar 18 van de 33 economische Nobelprijswinnaars hebben gewerkt. De NBER stelt ook dat het vervangen van de 5-8 procent slechtste leraren de Verenigde Staten weer naar de wereldtop in natuurwetenschappen kan brengen.

Debatsite The Atlantic Wire heeft een aantal opinies op een rij gezet van deskundigen. Er gaan nu stemmen op voor hogere salarissen om talent aan te trekken en grotere klassen voor goede docenten.