Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

CDA-voorman: zonder meerderheid Eerste Kamer stoppen met kabinet

De huidige regering moet stoppen als de coalitie in maart volgend jaar geen meerderheid haalt in de Eerste Kamer. Dat zegt de huidige fractievoorzitter van het CDA in de Eerste Kamer, Jos Werner, vandaag in een interview in NRC Handelsblad.

Zonder die meerderheid zullen “tal van punten die dit kabinet belangrijk vindt in de Eerste Kamer zullen struikelen”, zegt Werner. “Dan moet je je als kabinet afvragen: willen we nog wel verder?” Het kabinet loopt nu al tegen problemen aan in de Eerste Kamer, die zich bijvoorbeeld verzet tegen de btw-verhogingen voor het theater.

CDA en VVD hebben momenteel respectievelijk 21 en 14 zetels in de 75-leden tellende senaat. De PVV heeft geen zetels. De Eerste Kamerleden worden gekozen door de leden van de Provinciale Staten. Op 2 maart volgend jaar zijn er weer provinciale verkiezingen en dan doet de PVV voor het eerst in haar geschiedenis mee. De vraag is dus of de drie regeringspartijen genoeg stemmen krijgen om ten minste drie extra senaatszetels te kunnen veroveren.

Jos Werner treedt terug aan het einde van deze zittingsperiode van de senaat en wordt als lijsttrekker opgevolgd door CDA-veteraan Elco Brinkman.

Lees het dubbelinterview over het functioneren van de Eerste Kamer met Werner en zijn PvdA-collega Han Noten via de digitale editie.

Fractievoorzitter in de Eerste Kamer Jos Werner (CDA, links) en Han Noten (PvdA). Foto NRC Handelsblad / Roel RozenburgFractievoorzitter in de Eerste Kamer Jos Werner (CDA, links) en Han Noten (PvdA). Foto NRC Handelsblad / Roel Rozenburg