Athletic Bilbao houdt Barça van scoren af

De doelpuntenmachine van FC Barcelona hapert. Voor eigen publiek slaagde de club er gisteravond niet in om te scoren in de eerste van twee bekerwedstrijden tegen Athletic Bilbao. In Camp Nou bleef het 0-0.

De afgelopen weken verzorgde de ploeg van trainer Pep Guardiola de ene show na de andere, met de nodige doelpunten. Zo werd er in de afgelopen weken in competitiewedstrijden verschillende keren vijfmaal gescoord. Real Madrid en Real Sociedad werden met 5-0 verslagen, afgelopen weekend werd het bij stadgenoot Espanyol 1-5.

Athlétic Bilbao maakte een einde aan een reeks van tien wedstrijden die Barcelona allemaal had gewonnen. De ploeg van Guardiola had daarin bovendien maar liefst 39 doelpunten gemaakt. Het was de derde keer dit jaar dat Barça niet tot scoren kwam in eigen stadion.

De Catalaanse ploeg trad voor eigen publiek niet met het sterkste elftal aan en moet over twee weken in Bilbao winnen om de kwartfinales te bereiken. Guardiola besloot zijn steraanvallers Lionel Messi en David Villa buiten de ploeg te houden. Ook doelman Victor Valdés, aanvoerder Carles Puyol en middenvelder Sergio Busquets kregen rust. Messi en Villa kwamen in de tweede helft wel in het veld.

Jefferson Farfan heeft Schalke 04 gisteren aan een plek in de kwartfinales van het Duitse bekertoernooi geholpen. De Peruaanse aanvaller maakte in de wedstrijd tegen FC Augsburg, dat in de tweede Bundesliga uitkomt, zes minuten voor tijd het enige doelpunt: 0-1. Klaas-Jan Huntelaar maakte de negentig minuten vol bij Schalke. De Nederlanders Paul Verhaegh en Kees Kwakman hadden een basisplaats bij Augsburg, de ploeg van de Limburgse coach Jos Luhukay.

Oud-PSV’er Farfan hielp Schalke niet alleen een ronde verder in het bekertoernooi, maar bezorgde zijn teamgenoten bovendien een langere vakantie. Trainer Felix Magath had zijn spelers extra dagen vrij beloofd als ze zouden winnen van Augsburg.

Na de nederlaag vorige maand bij 1. FC Kaiserslautern (5-0) besloot Magath de kerstvakantie van zijn spelers te reduceren tot slechts vijf dagen. Sindsdien won Schalke vier wedstrijden op rij, waardoor de oefenmeester in ruil voor een zege op Augsburg wilde terugkomen op zijn besluit.

Ook Hoffenheim plaatste zich voor de kwartfinales, door Borussia Mönchengladbach met 2-0 te verslaan. De doelpunten werden gemaakt door Gylfi Sigurdsson en Demba Ba. (ANP)