Wit-Rusland sluit meer dan 600 oppositieactivisten op

Familieleden van de opgepakte presidentskandidaten eisen bij de gevangenis in Minsk de vrijlating van hun geliefden. Foto Dmitry Brushko / AP.

De Wit-Russische regering heeft vandaag 639 activisten van de oppositie laten opsluiten. Onze Rusland-correspondent Michel Krielaars meldt dat het grootste gedeelte daarvan de komende twee weken met behulp van snelrecht vermoedelijk tot korte celstraffen zal worden veroordeeld.

De opgesloten activisten werden zondagavond gearresteerd bij demonstraties tegen de uitslag van de presidentsverkiezingen. Volgens de autoriteiten heeft president Loekasjenko de verkiezingen gewonnen, maar de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) verklaarde verkiezingen gisteren ongeldig. Volgens de OVSE zijn de verkiezingen oneerlijk verlopen.

Twee presidentskandidaten van de Wit-Russische oppositie zijn vanochtend op vrije voeten gesteld. Vijf andere kandidaten zitten nog vast. Onder hen zijn Vladimir Neklyayev en Andrei Sannikov. Zij zitten nog altijd vast. Neklyayev werd zondag bij de demonstraties in Minsk door de oproerpolitie het ziekenhuis in geslagen. Volgens persbureau AP willen de twee vrijgelaten kandidaten vanavond met aanhangers demonstreren voor de vrijlating van hun zeven collega’s die nog in de cel zitten.

NRC-correspondent Krielaars denkt dat het regime gaat proberen Neklyayev en Sannikov tot zware straffen van omstreeks vijftien jaar te veroordelen. De poging van de vrijgelaten kandidaten om de oppositie te verenigen geeft hij weinig kans:

De verdeeldheid binnen de oppositie is het grote drama van de Wit-Russische politiek. Bovendien heeft de oppositie heel weinig kans onder dit autoritaire regime. Zo hebben ze amper toegang tot de media.