VS: laat Wit-Russische oppositieleden vrij

De internationale gemeenschap heeft de verkiezingen in Wit-Rusland waarbij president Lukasjenko is herkozen, scherp veroordeeld.

De Verenigde Staten willen dat Wit-Rusland alle presidentskandidaten en demonstranten vrijlaten die door de Wit-Russische autoriteiten worden vastgehouden. Op dit moment worden 639 oppositieleden vastgehouden. Een woordvoerder verklaarde dat de Verenigde Staten de verkiezingen veroordelen waarbij president Lukasjenko zondag is herverkozen.

Al eerder had Catherine Ashton, de hoge vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken en Veiligheidsbeleid van de EU, zich scherp uitgesproken tegen het geweld. Ook zij riep de Wit-Russische autoriteiten op tot vrijlating van de oppositie. Vooral bekritiseerde ze het in elkaar slaan en arresteren van presidentskandidaten van de oppositie. Gisterochtend zaten nog zeven van hen en honderden oppositieactivisten vast. Ze werden gearresteerd toen ze de straat opgingen uit protest tegen stembusfraude.

Ook de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal sprak gisteren zijn bezorgdheid uit over de mishandeling en arrestatie van oppositieleiders, demonstranten en mensenrechtenactivisten.

De Russische president Medvedev heeft inmiddels bekendgemaakt de Wit-Russische presidentsverkiezingen als een interne aangelegenheid te beschouwen en repte met geen woord over geweld. (NRC)