Vier minuten stilte toch geen kersthit

Het is niet gelukt om de compositie 4’33’’ van John Cage op nummer 1 te krijgen in de Engelse hitlijst, als de officiële kersthit van 2010. Die positie is ingenomen door ‘When We Collide’ van Matt Cardle, de winnaar van het tv-programma The X-Factor. 4’33’’ oftewel Cage Against The Machine eindigde op de 21ste plaats. Cardles nummer werd 439.000 keer verkocht, 4’33’’ 16.000 keer. Op Facebook had de actie veel meer fans: de pagina ‘John Cage 4’33’’ for Christmas Number One 2010’ werd door meer dan 90.000 mensen leuk gevonden. Maar zij kochten lang niet allemaal de single, die verkocht werd voor 99 pence. Het nummer van de Amerikaanse avantgarde componist John Cage uit 1952 bestaat 4 minuten en 33 seconden lang uit niets. In Groot-Brittannië houdt de vraag wie met Kerstmis op nummer 1 staat de gemoederen bezig. Vorig jaar lukte het nog wel om de X-Factor kandidaat te verslaan, toen stond ‘Killing in The Name’, een oud nummer van de rockband Rage Against the Machine, op 1. Vaak is in Groot-Brittannië al geprobeerd rare muziek op 1 te krijgen. De laatste jaren is de strijd een protest geworden tegen de smaaktirannie van de Britse muziekproducent Simon Cowell, vooral bekend als jurylid van The X-Factor. (NRC)