Tsunamiwaarschuwing bij Japan ingetrokken

UPDATE:De tsunamiwaarschuwing is inmiddels ingetrokken. Er hebben zich enkele kleine vloedgolven voorgedaan, maar er zijn geen meldingen van schade of slachtoffers.

Japan heeft een tsunamiwaarschuwing afgevaardigd na een krachtige aardbeving van 7.4 op de schaal van Richter. Het grootste gevaar lijkt echter te zijn geweken.

De aardbeving vond zo’n 130 kilometer ten oosten van de Bonin-eilanden plaats op ongeveer tien kilometer diepte. Het meteorologisch instituut in het land heeft de tsunamiwaarschuwing uit doen gaan uit angst voor milde vloedgolven bij de omringende eilanden, waar enkele duizenden mensen wonen.

Er zou een vloedgolf van zo’n 0,3 meter zijn geweest en twee naschokken van 5.6 op de schaal van Richter. De autoriteiten hebben bewoners van de Bonin-eilanden opgeroepen te evacuëren naar hooggelegen gebieden tot de waarschuwing is ingetrokken. Het meteorologisch instituut heeft laten weten dat het grootste gevaar voor een krachtige tsunami vlak na de beving was, waarmee nu het grootste gevaar lijkt te zijn geweken.


Grotere kaart weergeven