Toyota betaalt maximumboete voor nalatigheid

Toyota betaalt een boete van 25 miljoen euro.
Toyota betaalt een boete van 25 miljoen euro. Foto AFP/Getty Images

Toyota betaalt ruim 32 miljoen dollar (25 miljoen euro) boete aan de Amerikaanse autoriteit voor verkeersveiligheid, voor het niet tijdig melden van reeds bekende problemen met gaspedalen en stuurstangen.

Onderzoek heeft uitgewezen dat de Japanse autofabrikant een bekend probleem niet binnen de vereiste vijf werkdagen heeft gemeld aan de verkeersautoriteit NHTSA. In enkele gevallen bleven gaspedalen achter een vloermat haken waardoor afremmen werd bemoeilijkt. Dit heeft voor zover bekend tot één fataal ongeval geleid, in 2009.

De tweede helft van de boete is opgelegd voor het niet melden van problemen met stuurstangen in auto’s in de Verenigde Staten. Een defect in Toyota-trucks in Japan in 2004 zou volgens de autofabrikant tot dat land beperkt zijn, terwijl Toyota naar later bleek ook in de VS meldingen had ontvangen van soortgelijke stuurproblemen. In 2005 bleek alsnog een terugroepactie nodig voor het stuurstang-defect in auto’s in de Verenigde Staten.

De Japanse autofabrikant heeft sinds het najaar van 2009 ruim 11 miljoen auto’s wereldwijd naar de dealer teruggeroepen voor inspectie. Eerder kreeg Toyota al een boete van ruim 16 miljoen dollar voor het niet tijdig melden van problemen met een slecht scharnierend gaspedaal. Ook dat had in zeldzame gevallen problemen met de-accelereren tot gevolg.