SS'er Boere ook volgens hoogste rechter schuldig

Het Bundesgerichtshof in Karlsruhe heeft gisteren het hoger beroep verworpen van de tot levenslang veroordeelde Nederlandse SS’er Heinrich Boere (89). Het hoogste Duitse gerechtsorgaan bevestigde daarmee de uitspraak die de rechtbank van Aken deed op 23 maart van dit jaar. Het is onduidelijk of Boere nu ook de cel ingaat. Zijn gezondheid is slecht en zijn advocaten overwegen beroep in te stellen bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg.

Boere is veroordeeld voor de moord op drie burgers: Fritz Bicknese uit Breda en Teun de Groot en Frans Kusters uit Voorschoten. Hij was lid van het SS-Sonderkommando Feldmeijer, dat van september 1943 tot september 1944 ruim vijftig Nederlanders vermoordde als represaille voor aanslagen van het verzet.

Voor zijn deelname aan deze zogenoemde Silbertanne-moorden werd Boere in Nederland in 1949 bij verstek ter dood veroordeeld. Hij was in 1947 uit gevangenschap ontsnapt en naar Duitsland gevlucht. De doodstraf werd later omgezet in levenslang. Dat was een formaliteit, omdat Duitsland geen staatsburgers uitlevert. Boere heeft de Duitse nationaliteit, omdat zijn moeder Duits was.

Zijn advocaten betoogden in Karlsruhe, net zoals tijdens het proces in Aken, dat de rechtszaak tegen Boere niet gevoerd had moge worden, omdat hij voor de moorden al eens berecht was. Hem daarvoor nogmaals ter verantwoording roepen, zou ingaan tegen het beginsel van ne bis in idem: iemand mag niet twee keer voor hetzelfde feit berecht worden.

Het Bundesgerichtshof verwierp gisteren dit verweer. Volgens de rechters voorziet het Europees recht, waarop Boere zich beriep, alleen in bescherming tegen dubbele berechting als de straf is uitgevoerd die in het eerste geval was opgelegd. Dat is bij Boere niet het geval.

De uitspraak is ook van belang voor een eventueel proces tegen de in Duitsland woonachtige en in Nederland veroordeelde oorlogsmisdadiger Klaas Carel Faber (88). Nederland heeft vorige maand om zijn uitlevering gevraagd.