Samen in een warm hol

Dochter (7) en ik lezen momenteel voor de zevende keer De Fantastische Meneer Vos van Roald Dahl. We houden allebei erg van het het verhaal over de vos die de gemene boeren Bits, Bolus en Biet altijd te slim af is. Terwijl zij wachten bij de uitgang van het hol tot hun vijand – door honger gedreven – tevoorschijn zal komen, graaft meneer Vos ondergrondse gangen naar hun voorraadschuren en steelt daar eten voor al zijn dierenvrienden.

Tegenwoordig worden de boeken van Roald Dahl geïllustreerd door Quentin Blake. Een geweldige tekenaar die Dahls zwarte kant goed aanvoelt en aanvult. De illustraties in mijn oude druk zijn gemaakt door Donald Chaffin en veel romantischer en schattiger. Ook best weer eens fijn, in deze weken waarin we continu getrakteerd worden op die weeë blik van Robert M., boven dat smotsige oranje hemd. Het allermooist vinden dochter en ik de tekening bij het slothoofdstuk. Daarop zitten alle keurig aangeklede vosjes, dassen en konijntjes rond een tafel vol gebraden ganzen, worteltjes en kruikjes brandewijn. Allemaal door meneer Vos gestolen van de inmiddels bloedchagrijnige boeren die nog steeds met geladen geweren zitten te wachten.

Zo gezellig zou Kerst moeten zijn, denk ik altijd als ik de tekening bekijk. Allemaal samen in een warm hol. Met de konijnen gebroederlijk naast de vossen. Met de wijze meneer Das die toespraken houdt en een mevrouw en meneer Vos die elkaar onophoudelijk toeklinken en toeroepen hoe lief en geweldig ze elkaar vinden. En met veel lekkere dingen op tafel, bijvoorbeeld deze venkelsoep met Noilly-Prat, coquille en spek.

Voorgerecht, voor vier personen:

4/5 venkelknollen

roomboter

1 middelgrote aardappel

1 stuks steranijs

Noilly Prat

1 tl. venkelzaad

citroen

4 plakjes ontbijtspek of pancetta

4 verse coquilles

3 eetlepels crème fraîche

dille

Snij de onderkant van de venkelknollen, snij ze in vieren, verwijder het harde binnenste en snij de kwarten nogmaals in vier stukken. Schil de aardappel en snij ook die in niet te grote stukken. Bak de venkel een minuut of vijf in de boter, op een niet te hoog vuur, doe de aardappel erbij en bak die even mee. Voeg dan de steranijs en het venkelzaad toe en een scheut Noilly Prat. Roer alles goed door en wacht tot de alcohol is ingekookt. Doe er wat water bij (ongeveer 200 ml) zet het vuur heel zacht en leg een deksel op de pan. Roer alles regelmatig even om. Verwijder na ongeveer drie kwartier de citroen en de steranijs, pureer de venkel met een staafmixer en roer de soep daarna door een zeef. Breng op smaak met zout, peper en wat citroensap. Wie de soep te dik vindt kan ’m wat aanlengen met room,water of een restje bouillon.

Bak 4 reepjes spek of pancetta uit en laat ze afkoelen op keukenpapier. Roer de crème fraîche los met een heel klein scheutje Noilly Prat, zout, peper en wat fijngesneden dille. Bak in een loeihete pan met een drupje olijfolie de coquilles aan beide zijden in een minuutje bruin. Schep de soep in een ondiep soepbord. Leg een coquille in het midden, schep er een lepeltje Noilly Prat-room op en leg daarover heen een stukje spek.

Serveer er een kruikje brandewijn of glaasje witte wijn bij. Ga tussen uw familieleden en vrienden aan tafel zitten en bezing luidkeels uw liefde voor elkaar.

Maandag: Klary Koopmans, dinsdag: Roos Ouwehand, woensdag: Menno Steketee, donderdag: Stéphanie Versteeg, vrijdag: Joël Broekaert of Elsje Jorritsma.