Onzekerheid kan vrouw verliefd maken

Onzekerheid is meestal een van de vervelendste gevoelens die een mens kan hebben. Maar er zijn situaties waarin het juist prettig is. Een spannend boek leest lang niet zo lekker als je al precies weet hoe het afloopt. Mensen blijven blij van een leuke verrassing zo lang ze nog niet helemaal begrijpen aan wie ze die te danken hebben en waarom – pas daarna gaat de lol er geleidelijk af.

En, zo blijkt nu, onzekerheid over wat iemand van je vindt kan héél aantrekkelijk zijn. Althans, dat vinden jonge vrouwen. Als die er onzeker over zijn of een man die ze nauwelijks kennen hen leuk vindt, vinden ze hem aantrekkelijker dan wanneer ze zéker weten dat hij hen leuk vindt.

Dat blijkt uit een onderzoek waarin vrouwelijke studenten Facebook-pagina’s van aantrekkelijke jonge mannen te zien kregen, met daarbij telkens de mededeling dat de jongeman in kwestie hen leuk vond, of niet, of dat de onderzoeksleider dat niet wist.

Na zo’n onzekere mededeling bleven de vrouwen langer over de bijbehorende jongen nadenken. Doordat hij maar in hun gedachten bleef rondspoken, gingen ze zelf ook denken dat ze geïnteresseerd in hem waren, schreven Amerikaanse psychologen vrijdag in Psychological Science. Daardoor gingen de studentes hem ook aantrekkelijk vinden. Aantrekkelijker zelfs dan een jongen van wie al zeker was dat hij hen leuk vond (wat ook altijd prima werkt als afrodisiacum).

Let wel, schrijven de psychologen: dit waren natuurlijk knappe mannen. Bij lelijkerds had het vast niet gewerkt.