Onderkoelde psychedelica wordt na tijdje zinderend

cd pop

Junip: Fields****

José González is bekend als solozanger, vooral door het liedje ‘Heartbeats’ dat in 2006 een hit werd dankzij het gebruik in een reclame. Dat de Argentijns-Zweedse González al tien jaar in de Zweedse band Junip speelt, is minder bekend. Deze groep had dan ook geen haast om hun debuut te maken: de eerste cd Fields verscheen pas dit jaar. Fields biedt een onderkoeld soort psychedelica, waarbij tamelijk monotone gitaarriffs en repetitieve orgelloopjes in elkaar vallen om samen een zweverig surplus op te leveren. Mooi zijn nummers als ‘Off Point’, ‘Without You’ en ‘In Every Direction’. De langgerekte, hoog koesterende zang van González lijkt hier zijn eigen gang te gaan. Het is een grappige combinatie: die stem, die ook in een warmbloedig jazznummer zou passen, in de weerbarstige context van stugge melodieën en klanken die pas na meerdere keren luisteren hun zinderende effect prijsgeven.

HESTER CARVALHO

Junip treedt op tijdens het Eurosonic-festival, 12 t/m 15 januari in Groningen. Info: www.eurosonic-noorderslag.nl