Onderdelinden licht

Nat, door Joep Onderdelinden. Gezien: 10/12 in De Meervaart, Amsterdam. Tournee t/m 28/5. Inl. bostheaterproducties.nl ***

Toen hij dertien was, vertelt Joep Onderdelinden, heeft hij een schilderij gemaakt. Maar zijn tekenleraar poetste weg wat hij had geschilderd. En nu staat er een leeg schilderij op het toneel waarvan hij zegt te hopen dat het in de loop van de voorstelling weer gevuld zal worden – met verhalen, ideeën en alles wat hij nog meer weet te verzinnen. Zo begint zijn nieuwe soloprogramma Nat, zijn vierde – en het is een intrigerend begin dat veel belooft.

Joep Onderdelinden, die zijn cabarettournees afwisselt met acteurswerk, kan goed en expressief vertellen. Ook is hij, veelal met komisch resultaat, in staat zijn fantasie bij de meest futiele aanleiding op hol te laten slaan. Maar scherp is het nooit, zelfs niet als hij vertelt hoe hij als jongetje tot de conclusie kwam dat hij homoseksueel („een echte Albert Mol”) was. Nat is een vederlicht programma, aardig en charmant, maar niet meer dan dat. En het thema van dat schilderij krijgt allengs minder aandacht. Tot het aan het eind van zijn optreden nog steeds leeg op de ezel staat.