Irak heeft nu bijna een kabinet

De Iraakse premier Nouri al-Maliki heeft gisteren een nog incomplete lijst van ministers in zijn nieuwe regering ingediend bij het parlement, dat er vanmiddag over zou stemmen. Onder andere was het Maliki nog niet gelukt overeenstemming over de invulling van posten te bereiken met de factie van de populistische shi’itische geestelijke Muqtada Sadr. In totaal zouden nog dertien namen ontbreken.

Volgens de grondwet loopt de termijn waarbinnen Maliki zijn kabinet moet presenteren zaterdag af. Maar tijdens deze formatie, die begon na de parlementsverkiezingen van 7 maart, zijn al verscheidene malen grondwettelijke termijnen overschreden.

De regering van nationale eenheid telt 42 posten, inclusief de premier en drie vicepremiers. Die laatste functies gaan naar de shi’iet Hussain al-Shahristani, die minister van Oliezaken was, naar de Koerd Roz Nouri Shawis en naar de sunniet Saleh al-Mutlaq. Mutlaq, die deel uitmaakt van het seculiere Iraqiyablok van ex-premier Iyad Allawi, werd uitgesloten van de verkiezingen op beschuldiging van banden met Saddam Husseins Ba’athpartij. In het kader van het coalitieakkoord kreeg hij eerherstel. Iraqiya kwam als grootste uit de verkiezingen, maar slaagde er niet in de benodigde coalitiepartners te vinden. Allawi zelf gaat een nog te vormen raad voor strategische politiek leiden.

De Koerd Hoshyar Zebari blijft minister van Buitenlandse Zaken. De zeer belangrijke veiligheidsministeries – Defensie, Binnenlandse Zaken en Nationale Veiligheid – zijn nog niet bemand.

Of het parlement inderdaad over het onvolledige kabinet zou gaan stemmen, stond vanochtend niet vast. Parlementsleden van Sadrs factie zeiden alleen over een voltallige ministersploeg te willen stemmen. De Koerden zouden nog weigeren mee te doen zolang Maliki niet instemt met Koerdische oliecontracten met oliemaatschappijen. (AFP, AP, Reuters)