Grootschalige inval in woonwagenkamp Eindhoven

De politie Eindhoven is vanochtend met groot machtsvertoon een woonwagenkamp in Woensel-Noord in Eindhoven binnengevallen. Daarbij zijn vijf mensen aangehouden. Honderden agenten zijn ingezet bij de inval.

Eindhoven kampt al geruime tijd met gewelddadige incidenten in de georganiseerde misdaad die actief is in de illegale wietteelt. De inval houdt verband met de gewelddadige dood van een Eindhovenaar die vorige maand in een brandende auto in Esbeek bij Tilburg gevonden werd. Het openbaar ministerie beschikt over aanwijzingen dat de man op het woonwagenkamp om het leven is gebracht.

In Brabant is de illegale drugshandel in handen van kampbewoners en van Marokkanen en Turken, zo analyseerde de unit Zware Criminaliteit van het politiekorps Midden en West Brabant in 2009. Bij veel strafzaken zijn kampbewoners betrokken.

Burgemeester Rob van Gijzel van Eindhoven kreeg naar aanleiding van het geweld vorige maand geen extra agenten toegezegd van de regering. Wel werd een ‘taskforce’ ingesteld die de drugsbendes in Brabant moet aanpakken.

De politie trof vorig jaar een kwart van alle Nederlandse hennepkwekerijen aan in Brabant, net als in de jaren daarvoor. In de provincie wordt meer hennep geteeld dan in andere delen van het land.

Van 2000 tot 2005 werden in het zuiden van het land zeker 25 mensen vermoord die in hennep handelden.


Grotere kaart weergeven