India en Rusland: megadeal vliegtuig

India heeft zijn „historische vriendschapsbanden” met Rusland bevestigd door een megaorder te plaatsen voor de aanschaf van circa driehonderd geavanceerde gevechtsvliegtuigen van de vijfde generatie. De totale waarde kan oplopen tot ruim 25 miljard euro, uitgesmeerd over een tiental jaren.

Het contract voor de militaire order werd vanochtend ondertekend in New Delhi.  De Russische president Medvedev is vandaag en morgen op bezoek in India. Formeel heet het dat India en Rusland gaan samenwerken aan de ontwikkeling van de nieuw geavanceerde gevechtsvliegtuigen. Nu hebben alleen de VS zogeheten stealth-vliegtuigen van de vijfde generatie. Die zijn onzichtbaar voor radars en opereren  met supersonische snelheid. Het eerste prototype van zo’n straaljager van Russische makelij werd dit jaar getest.

Medvedevs bezoek aan India volgt op recente bezoeken van de de presidenten Obama en Sarkozy en de Chinese premier Jiabao. Voor het Westen en voor Rusland is India een van de belangrijkste afzetgebieden voor militair materieel. India wil het komende decennia  ook 45 militaire transportvliegtuigen kopen van de Russen.

Toch onderstrepen Indiase functionarissen dat Rusland niet langer de „enige speler” is op de Indiase defensiemarkt. Al eerder heeft India een strategische beweging ingezet naar het Westen, met name de VS. Het wil minder afhankelijk zijn van Rusland en over de nieuwste technologie beschikken.

Net als bij de bezoeken van Obama en Sarkozy werden vandaag akkoorden gesloten voor de bouw van kerncentrales. Voor elk land heeft India aparte locaties gereserveerd. Rusland bouwt nu al twee centrales in deelstaat Tamil Nadu.

De Russische handel met India bedraagt circa 7,5 miljard euro. Over tien jaar moet dat bedrag zijn verdubbeld.