Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Entertainment

Dit is, laat het Shakespeare niet horen, 'totaaltheater'

Theater

De Storm

De Toneelmakerij en Firma Rieks Swarte. Vanaf 8 jaar. Tournee t/m 20/2 ****

„Mijn broer Antonio werd hertog van Milaan en ik werd hertog van mijn boekenkast.” In De Storm (The Tempest, 1611), op het toneel gebracht door De Toneelmakerij en Firma Rieks Swarte, is Prospero slechts heerser over een miezerig eiland. Hier bekwaamt hij zich in magie. Hij heeft ’t net een beetje onder de knie als er een schip voorbij vaart met aan boord zijn boze broer. Tijd voor Prospero een storm op te laten steken en de confrontatie aan te gaan met zijn verleden. De schipbreukelingen spoelen aan op Prospero’s eiland: een levensgrote witte doos als plaats van handeling.

De voorstelling is een vrolijke mix van genres: romance, komedie, tragedie, liefdesdrama en musical. Maar ook klucht (deuren!), commedia dell’ arte en poppenspel. Wonderschoon is de taal, in een bewerking van Liesbeth Coltof, ook verantwoordelijk voor de regie, en Rieks Swarte, tevens decor-, poppen- en maskerontwerper. Joost Belinfantes muziek is een mooie mengeling van modern en zeventiende-eeuws.

Onovertroffen zijn de kostuums van Carly Everaert. Prospero’s mantel laat zich op de vloer uitspreiden tot een perfect rond kleed met erop, in zwarte verf, een labyrint. De jurken van de drie toneelspeelsters Iris, Ceres en Juno, die met Prospero’s dochter Miranda en Alonso’s zoon Ferdinand de liefde komen vieren, zijn tot in detail uitgedacht en vindingrijk versierd.

Peter de Graef is een innemende Prospero, Rogier in ’t Hout een verrukkelijk vileine Calibaan en Tjebbo Gerritsma een aanstekelijk liederlijke zatlap. Dit is, Shakespeare zou gruwen van de term, totaaltheater. Of, en nu draait hij zich om in zijn graf: optimaaltheater.

Inclusief een epiloog als een mooie kerstgedachte. In het diepst van je gedachten ben je zelf een tovenaar. En kun je het leven geheel naar je eigen hand zetten.

Elisabeth Heijkoop

Vind meer informatie op detoneelmakerij.nl