CBS zet cijfers van een eeuw op een rij

Het boekje Terugblikken, een eeuw in statistieken van het CBS toont wat er in 100 jaar met Nederland is gebeurd: minder stoofvlees, meer bier en veel kamers in huis.

De cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag publiceert in het boekje Terugblikken, een eeuw in statistieken zijn duidelijk: sinds de Tweede Wereldoorlog is de levenskwaliteit sterk verbeterd.

CBS-econoom Michiel Vergeer schrijft dit op het conto van de stijgende welvaart. „We hebben sinds 1948 per persoon vier keer meer te besteden gekregen. En dat zie je in allerlei cijfers terug.”

Nederlanders wonen ruimer, ze eten meer en gezonder en kunnen zich meer luxe veroorloven. Deze stijging van de levensstandaard mist haar uitwerking op de bevolkingscijfers niet: we leven langer en overlijden minder vaak aan hartziekten dan vroeger. Vergeer: „Maar er wordt ook flink gerookt, en dat leidt tot een stijging van het aantal longkankerpatiënten.”

De moeilijkste periode maakte Nederland door in de oorlog en de crisisjaren ervoor. In de jaren dertig was sprake van langdurige economische krimp. „Dat is een belangrijk verschil met de crisis die we nu meemaken”, zegt Vergeer. „De krimp in 2009 was sterker dan in de jaren 30, maar hij was eenmalig, zoals het zich nu laat aanzien.”

Het CBS wil met Terugblikken wat extra’s doen, zegt Vergeer. „Gisteren publiceerden we cijfers over het consumentenvertrouwen in december. Dat is natuurlijk ook belangrijk, maar met zo’n boekje geef je een dieper inzicht in wat er met Nederland gebeurd is in de afgelopen eeuw.”

‘Terugblikken’ is te bestellen voor € 3,45 op www.cbs.nl