VN-topman wilde vertrek Mugabe

Voormalig secretaris-generaal Kofi Annan van de Verenigde Naties heeft de Zimbabweaanse president Robert Mugabe tien jaar geleden een gunstige pensioenregeling en veilig heenkomen geboden als hij zou aftreden. Dat blijkt uit een dit weekend via WikiLeaks openbaar gemaakt Amerikaans verslag van een gesprek met een leider van oppositiepartij MDC.

Ook de omstreden zakenman John Bredenkamp, die destijds een Nederlands paspoort had en nauwe banden met Mugabes regime onderhield, had volgens de diplomatieke code voorgesteld Mugabes pensionering te betalen. Tegen Bredenkamp, die in de jaren tachtig wapens geleverd zou hebben aan Zimbabwe, Iran en Irak, gelden sinds 2008 Amerikaanse sancties. Hij ontkent op zijn website een „makker van Mugabe” te zijn.

VN-chef Annan deed zijn aanbod volgens de bron van de Amerikanen tijdens de millenniumtop in New York in september 2000, maar na overleg met zijn echtgenote zou Mugabe het voorstel een dag later hebben afgewezen. Mugabes politieke rivaal Tsvangirai zou in het landsbelang hebben ingestemd met een „elegante vertrekstrategie” voor de sinds 1980 regerende Mugabe.

Bredenkamp, volgens de Amerikanen een „louche blanke zakenman”, heeft nog altijd grote belangen in toerisme en mijnbouw. In 2008 verklaarde toenmalig minister van Justitie Hirsch Ballin dat Bredenkamp het Nederlanderschap verloor omdat hij in 2000 het Zuid-Afrikaans staatsburgerschap had geaccepteerd.