Schandelijke nederlaag van Oranje tegen Spanje

De Kleine Generaal maakte met duim en wijsvinger het gebaar en zei: „Zo’n voetballandje zijn we.” Zó miniem. Trainer-coach Dick Advocaat wilde er laatst in het tv-programma Studio Voetbal maar mee zeggen: wat zijn we eigenlijk goed. Hoe kleiner het land, hoe groter de prestatie lijkt.

De keeper van het Nederlands elftal, Maarten Stekelenburg, zei het zaterdag in de Volkskrant ook weer: „We zijn een klein landje. [..] Toch zeurde iedereen.”

Het is frustratie over het gebrek aan waardering voor de tweede plaats die Nederland behaalde bij het WK van dit jaar, nadat het de finale van Spanje had verloren.

Nu veel velden onder de sneeuw liggen, is het een goed moment om ook een misverstand uit de weg te ruimen. Het misverstand van het kleine landje.

Nederland is een groot voetballand. De KNVB telt bijna 1,8 miljoen leden, verspreid over 3.369 verenigingen die samen wekelijks 32.500 wedstrijden spelen (bron: het beleidsplan Samen Scoren van de nationale voetbalbond).

Nederland is het achtste voetballand van de wereld, zo wijzen gegevens van de FIFA uit over het aantal geregistreerde voetballers. Duitsland, de Verenigde Staten (dankzij het vrouwenvoetbal) en Brazilië voeren de top-3 aan.

Het is dus verdienstelijk maar niet verbluffend dat Nederland, op basis van de prestaties van het nationale elftal, al sinds 2000 in de top-10 van de FIFA-ranking van de best presterende landen staat. Nederland sluit op die rangorde dit jaar af met een mooie tweede plaats, achter Spanje.

Spanje? Ja, geen wonder, dat is natuurlijk een veel groter voetballand, werpt de lezer nu tegen. Barcelona, Real Madrid, Valencia. Etc.

Mis. Spanje staat op die lijst van geregistreerde voetballers van de FIFA pas op de zestiende plaats. Nederland heeft veel en veel meer spelers die in clubverband actief zijn dan Spanje.

Dat Nederland met 1-0 de WK-finale van dat kleine Spanje heeft verloren! Het is een schande.

john kroon