GroenLinks en PvdA gaan samenwerken, D66 houdt boot af

De PvdA bevestigt vandaag dat het nauw gaat samenwerken met GroenLinks in de aanloop naar de Statenverkiezingen. Nieuwe GroenLinks-leider Jolande Sap wil niet alleen met PvdA een pact vormen, maar ook met D66. Dat zei ze zaterdagavond in Nieuwsuur. D66 reageert terughoudend op de plannen.

Nieuwsuur
“Ik heb een goede relatie met Pechtold en Cohen en ga zeker inzetten op nauwer samenwerken”, aldus Jolande Sap in Nieuwsuur. “Een pact met D66 en PvdA voor progressieve politiek; groener en eerlijker. Samen een vuist maken en een aantrekkelijk alternatief bieden voor de kiezer.” Cohen was volgens Sap minder overtuigd van een progressief liberaal front dan Pechtold. “Ik heb Cohen voorgehouden dat hij in de toekomst moet kiezen. Sociaal progressief zijn en moderniseren. Of sociaal conservatief, met de SP, en dus behoudender en vechten voor verworven rechten.”

PvdA
PvdA-voorzitter Lilianne Ploumen reageert vandaag in de Volkskrant op de uitspraken van Sap. Ze bevestigt dat de partijen in de aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen lijstverbindingen aangaan in vrijwel alle provincies. Ploumen verwacht in januari met een gezamenlijke standpuntbepaling te komen.

“We hebben nu een zware verantwoordelijkheid om een alternatief tegenover het rechtse kabinet te zetten. Dat moet lukken in vijf of tien punten. Daarover gaan we binnenkort aan tafel, in elk geval met GroenLinks”, aldus Ploumen.

D66
D66-leider Alexander Pechtold is niet onverdeeld enthousiast over de plannen. Hij ziet niets in een gezamenlijk programma.

“Niet alleen het kabinet, maar ook een deel van de oppositie is conservatief. Daar reken ik de SP toe en een groot deel van de PvdA.”

“D66 is aantrekkelijk voor echte liberalen en voor christen-democraten die rentmeesterschap ook zien in het licht van duurzaamheid en echte hervormingen. De SP bijvoorbeeld moet juist teleurgestelde PVV’ers terug halen. Zo zijn we sterker dan als we samenklonteren”, aldus Pechtold.