OVSE: verkiezingen Wit-Rusland ongeldig

De presidentsverkiezingen in Wit-Rusland zijn oneerlijk verlopen, zo concludeert de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) vandaag. De organisatie veroordeelt het inzetten van geweld door de politie tegen de oppositieleiders en demonstranten.

“Deze verkiezingen hebben Wit-Rusland niet de nieuwe start gegeven die het nodig had”, aldus Tony Lloyd, hoofd van de verkiezingswaarnemers in Wit-Rusland. Volgens hem heeft Wit-Rusland nog een aanzienlijke weg te gaan naar vrije verkiezingen.

Wat ging er niet goed?

  • Nationale televisiestations schonken bij politiek nieuws ongeveer 90 procent van de tijd aandacht aan de zittende president.
  • Door een gebrek aan pluriformiteit van de media kregen kiezers minder de kans om goed geïnformeerd een keuze te maken.
  • De centrale kiescommissie was niet onpartijdig. Minder dan 1 procent van de leden vertegenwoordigde de oppositie.

Wat ging er wel goed?

  • De kandidaten werden niet gehinderd hun boodschap goed over te dragen aan het electoraat gedurende de campagne.

Zie hier het rapport van de OVSE.

Wel geldig
Eerder vandaag meldde het verbond van voormalige Sovjetstaten, de GOS, dat de verkiezingen wel legitiem zijn verlopen. “De missie heeft niets ontdekt wat de legitimiteit van de verkiezingen zou ondermijnen”, aldus GOS-verkiezingsmissiechef Sergej Lebedev.

Verkiezingswinst
Bij de verkiezingen gisteren won president Aleksandr Loekasjenko voor de vierde keer de verkiezingen. Hij wordt gezien als de laatste dictator van Europa.