N-Korea reageert niet op schietoefening Z-Korea

Ondanks dreigementen van Noord-Korea en diplomatieke druk van China en Rusland, heeft Zuid-Korea vandaag schietoefeningen gehouden op een eiland in de Gele Zee.

Het leger schoot op het eiland Yeonpyeong – aan de westkust op twaalf kilometer van Noord-Korea – gedurende anderhalf uur met houwitsers en andere wapens. Een militaire reactie van Noord-Korea, dat gedreigd had hard te zullen terug slaan, bleef achterwege.

In november was een soortgelijke schietoefening voor Noord-Korea aanleiding geweest Yeonpyeong met artillerie te beschieten. Daarbij kwamen vier Zuid-Koreanen om het leven. Het was de eerste keer sinds de Koreaanse oorlog (1950-’53) dat Noord-Korea burgerdoelen bestookte.

China en Rusland hadden de twee Korea’s voorafgaand aan de schietoefening tot grote terughoudendheid opgeroepen uit vrees voor een nieuwe gewapende escalatie.

Naar aanleiding van de spanningen op het Koreaanse schiereiland kwam de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties gisteren in spoedzitting bijeen.

Na een beraad van meer dan acht uur konden de vijf permanente leden (China, Frankrijk, Groot-Brittannië, Rusland en de VS) het niet eens worden over een gemeenschappelijke verklaring, mede door de weigering van China om de Noord-Koreaanse artilleriebeschieting van november te veroordelen.

Hoewel de militaire spanningen tussen de twee Korea’s hoog zijn opgelopen, lijkt Noord-Korea op nucleair gebied de internationale gemeenschap tegemoet te willen komen.

Het stalinistische regime is bereid weer inspecteurs van het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) toe te laten tot het nucleaire complex Yongbyon.

Dat heeft het regime toegezegd aan de gouverneur van de Amerikaanse staat New Mexico, Bill Richardson, die als onofficiële gezant een bezoek brengt aan Noord-Korea in een poging de spanningen tussen de twee landen te verminderen. Een Amerikaanse wetenschapper bracht recentelijk op uitnodiging van het regime een bezoek aan een tot dan toe geheime nieuwe nucleaire installatie bij Yongbyon voor de opwerking van uranium. (BBC, Reuters, AP)