Drie oppositieleiders opgepakt in Wit-Rusland, vanavond opnieuw demonstraties

De politie in Wit-Rusland heeft gisteren minstens drie oppositiekandidaten van de presidentsverkiezingen opgepakt. Het zou gaan om Andrei Sannikov, Nikolaj Statkevitsj en Grigori Kostoejev. De monsterzege van Loekasjenko leidde gisteren tot massale protesten. Voor vanavond zijn opnieuw demonstraties aangekondigd.

Statkevitsj, Kostoejev en Sannikov waren aanwezig bij demonstraties van de oppositie tegen de vermeende verkiezingsfraude van het Wit-Russische bewind. Loekasjenko, die al zestien jaar aan de macht is, behaalde bijna tachtig procent van de stemmen. Ook Irina Chalip, de echtgenote van Sannikov en een prominent Wit-Russische journalist, werd - terwijl ze live verslag deed voor de radio - meegenomen door de politie.

VS veroordelen geweld
De Verenigde Staten hebben zojuist het buitensporige geweld dat gisteren gebruikt is om een vreedzame betoging uiteen te slaan veroordeeld. Dat maakte de Amerikaanse ambassade in Minsk bekend. Bijzondere zorg ging uit naar oppositiekandidaat Vladimir Nekliajev, die aan hoofdwonden in het ziekenhuis werd behandeld en vervolgens gewelddadig door onbekenden werd afgevoerd.

Gisteren uitte Europees Parlementsvoorzitter Jerzy Buzek al kritiek op de stroom van geweld die uitbrak nadat Nekliajev in elkaar was geslagen toen hij op weg was naar de betoging in Minsk. “Deze laffe aanval op een weerloze presidentskandidaat is schandelijk en respectloos. Ik ben geschokt door de verhalen van getuigen in de media”, aldus Buzek in een verklaring.

NOS-correspondent Kysia Hekster doet op Twitter verslag van de situatie in Wit-Rusland:

Oproerpolitie
Zo’n 40.000 demonstranten zouden gisteren de straat op zijn gegaan in de hoofdstad Minsk. De oproerpolitie sloeg de demonstratie met de stok uiteen en tientallen mensen raakten gewond. Tegen middernacht (Nederlandse tijd) meldden de persbureaus dat de straten weer leeg zijn.

http://www.youtube.com/watch?v=GpsKvuVt3Aw&feature=youtu.be