Ingenieus vlechtwerk

Moord in de kerststal, door het Ro Theater. Gez: 18/12 Schouwburg, Rotterdam. Tournee t/m 6/3. Inl.: www.rotheater.nl****

Een twinkelende sterrennacht, dwarrelende sneeuw en een kerststal met sprekende os en ezel. Jozef en Maria die een veilig onderkomen zoeken. Drie Wijzen op kamelen uit het oosten. In de herberg De Goede Afloop neemt Agatha Christie haar intrek. Ze schrijft aan nieuwe thrillers, totdat de gebeurtenissen in het gribushotel haar hard de werkelijkheid in slepen. Stiekem drinkt ze whisky uit een theekopje, terwijl ze samen met de piccolo van het hotel de moord op een van de Wijzen ontraadselt.

De familievoorstelling Moord in de kerststal door het Ro Theater is een ingenieus vlechtwerk van verhaallijnen vol licht-ironische terzijdes naar de actualiteit. Tekstschrijver Arjan Ederveen en regisseur Pieter Kramer verbinden moeiteloos het kerstverhaal met een spannende detective. Fraai is de vondst van een zingend kindeke Jezus in de buik van Maria, vormgegeven als een embryo in een glazen bol. Als Jezus aan het slot voor wonderen en liefde zorgt, is ook een theatraal wonder geschied.

Jack Wouterse als Agatha Christie, Meral Polat als Maria, Arjan Ederveen als de gierige herbergier en aartsengel Gabriël vertolkt door Remko Vrijdag zorgen voor superieur spel. Decorontwerper Niek Kortekaas dient geprezen: je reist van herberg naar hemel en van winternacht naar kerststal mee met zijn changementen. De illusie is zo inventief dat Agatha Christie aan het slot een geloofwaardige engel is.