Hardhitter uit de Bijlmer begint nu pas echt

Thomas Schoorel (21) sloot zijn tennisjaar in stijl af.

De finale van de Tennis Masters won hij op indrukwekkende wijze van favoriet Thiemo de Bakker.

tennis, reaal tennis masters 2010, 19-12-2010, rotterdam, thomas schoorel - thiemo de bakker, thomas schoorel
tennis, reaal tennis masters 2010, 19-12-2010, rotterdam, thomas schoorel - thiemo de bakker, thomas schoorel Kay in't Veen

In de schaduw van Thiemo de Bakker en Robin Haase, die het seizoen respectievelijk als de nummer 43 en 65 van de wereld eindigden, ontpopte zich dit jaar een nieuw tennistalent: Thomas Schoorel (21). Hij won gisteren de Masters in Rotterdam.

Schoorel, geboren en getogen in de Amsterdamse Bijlmer, versloeg in de finale Thiemo de Bakker met 7-6 (4) en 7-6 (4). In de halve finale had Schoorel al gewonnen van Robin Haase (6-4, 6-1). „Ik wist dat ik het in me had”, zei Schoorel gisteren. „Ik ben hier heel blij mee. Voor mij is het een bevestiging dat ik progressie maak.”

Schoorel, de nummer 168 van de wereldranglijst, beleefde een uitstekend seizoen. Hij steeg de afgelopen twee jaar ruim zeshonderd plaatsen op de ranking. De hardhitter won dit seizoen drie futuretoernooien en haalde twee keer de finale van een challenger.

Zijn prestaties bleven niet onopgemerkt. Recentelijk werd Schoorel nog gekozen tot Sportman van het Jaar in de Bijlmer, een prijs die eerder de voetballers Urby Emanuelson en Ryan Babel toekwam.

„Er is veel veranderd dit jaar”, keek Schoorel terug. „Ik heb er bewust voor gekozen om professioneel voor mijn sport te gaan leven. Door een-op-een samen te werken met mijn coach, Stephan Errith, ben ik een stuk rustiger geworden op de baan. Het mentale onderdeel, waar ik vroeger nog problemen mee had, heb ik nu beter onder controle. Dat zie je duidelijk terug in mijn spel.”

Schoorel, 2,02 meter lang, maakte indruk met zijn harde, vlakke slagen, waarmee hij de beste tennissers van het land in verlegenheid bracht. Ook zijn krachtige service (vijftien aces tegen De Bakker) en forehand baarden opzien. „Een paar jaar geleden was ik fysiek en mentaal nog niet klaar voor dit soort wedstrijden. Nu wel. Maar eigenlijk begint het nu pas echt”, blikte Schoorel alvast vooruit.

Voorzien van een dosis Amsterdamse bluf ziet Schoorel het komende seizoen met vertrouwen tegemoet. Zijn ambities spreekt hij ook uit. „Ik wil nu de top-100 in”, zei hij, overtuigd van zichzelf, na zijn zege op Haase. „Daarvoor zal ik moeten leven als prof.” Eén lastige keuze deed zich al voor: Schoorel moest kiezen of hij 29 december business class of economy class naar het toernooi van Doha zou vliegen. Het werd economy class. „Scheelde toch 2.200 euro. Ik zal lief vragen of ik – gezien mijn lengte – bij de nooduitgang mag zitten.”

De linkshandige Schoorel speelde zich de afgelopen dagen ook nadrukkelijk in de kijker bij Davis Cup-captain Jan Siemerink. De oud-tennisser keek met genoegen naar de prestaties van Schoorel op de baan. „Dit is een goede ontwikkeling, want het is gevaarlijk als spelers ervan uitgaan dat ze een zekere keus zijn voor de Davis Cup”, zei Siemerink. „Thomas werkt alleen maar motiverend voor de anderen.”

Thiemo de Bakker, Robin Haase, Igor Sijsling en Jesse Huta Galung waren de laatste duels zekere krachten. Schoorel kan, nu Raemon Sluiter gestopt is, de vijfde plek invullen. Begin maart speelt Nederland uit tegen Oekraïne, een duel in de eerste divisie van het landentennis.

Schoorel hoopt verder op een wildcard voor het ABN AMRO-toernooi. Toernooidirecteur Richard Krajicek is in ieder geval geen onbekende voor Schoorel. Eerder was hij zijn manager. Schoorel: „We zijn ermee gestopt omdat hij te weinig tijd had, maar hij kent me goed. We hebben nog een afspraak staan om te gaan tennissen.”

Om aanspraak te maken op een wildcard bij het toernooi in sportpaleis Ahoy is het van belang dat Haase en De Bakker direct toegelaten kunnen worden. De Bakker kwam afgelopen donderdag pas terug van een trainingsstage in Las Vegas, waar hij onder leiding van zijn nieuwe trainer Huib Troost veel fysiek werk deed in aanloop naar het nieuwe seizoen. „Ik merkte aan het eind van vorig seizoen dat ik fysiek nog moet verbeteren”, zei De Bakker. „Dat is nodig om een betere tennisser te worden en om kans te maken op de tweede week van een Grand Slam. Qua tennis was het nog niet geweldig, maar deze potjes zijn vooral goed om ritme op te doen. Wat dat betreft ben ik geslaagd.”