Europese Unie heeft kritiek op het geweld

Catherine Ashton, de hoge vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken en Veiligheidsbeleid van de EU, heeft het geweld tegen de Wit-Russische oppositie van gisteravond scherp veroordeeld. Ze heeft de Wit-Russische autoriteiten opgeroepen alle gearresteerden vrij te laten. In het bijzonder kritiseerde ze het in elkaar slaan en arresteren van presidentskandidaten van de oppositie. Vanochtend zaten nog zeven van hen en honderden oppositieactivisten vast. Ze werden gisteravond gearresteerd toen ze de straat opgingen uit protest tegen stembusfraude.

Het bureau van Ashton zegt kennis te hebben genomen van de stembusuitslag en het voorlopige rapport van de OVSE nauwlettend te zullen afwachten. Een Poolse waarnemer van de OVSE maakte kort daarna bekend dat zijn organisatie „waarschijnlijk” een negatief oordeel over de verkiezingen zal vellen. „Een land waar bloed vloeit tijdens demonstraties voldoet niet aan de democratische standaarden”, zei hij.

De Russische president Medvedev heeft inmiddels bekendgemaakt dat de Wit-Russische presidentsverkiezingen als een interne aangelegenheid te beschouwen. Hij repte met geen enkel woord over het geweld. (Reuters, AP)