Arrestaties in Moskou na etnische rellen

Nationalisten gingen de straat op.

In Moskou heeft de politie zaterdag opnieuw honderden mensen gearresteerd in een poging nieuwe etnische onlusten te voorkomen. Berichten over het aantal arrestanten lopen uiteen van 800 tot meer dan 2000. Op een veld bij een televisietoren werden ongeveer 500 nationalistische betogers gearresteerd, voornamelijk tieners. Ze riepen leuzen als ‘Rusland voor de Russen’.

Het was al dagen onrustig in Moskou en Sint-Petersburg. Woensdag arresteerde de politie in de hoofdstad meer dan duizend mensen uit vrees voor escalatie van de recent opgelopen raciale spanningen.

De aanleiding voor de spanning in Rusland is de dood van de 28-jarige Yegor Sviridov. De Spartak Moskou-fan werd zondag 5 december neergeschoten bij een gevecht met mensen afkomstig uit het noordelijke, Russische deel van de Kaukasus. Sindsdien raken rechts-extremisten en voetbalhooligans herhaaldelijk slaags met de politie en met migranten uit de Kaukasus en Centraal-Azië.

Russische journalisten denken dat de boel geënsceneerd is. Dat gebeurde al eerder. In 1999 werden er elke week flatgebouwen opgeblazen. Het gerucht gaat dat Poetin dit samen met de geheime dienst organiseerde om zichzelf als sterke man in de presidentsverkiezingen naar voren te schuiven. De journalisten vermoeden dat dit nu ook weer gebeurt. (NRC)