Amerikaanse soldaat mag openlijk homo zijn

Het omstreden ‘Don’t ask don’t tell’- beleid van het Amerikaanse leger wordt na zeventien jaar afgeschaft.

Homoseksuelen en lesbiennes in het Amerikaanse leger mogen voortaan uitkomen voor hun geaardheid. Het ‘don’t ask don’t tell’-beleid binnen het Amerikaanse leger wordt afgeschaft. De Senaat in Washington heeft de maatregel goedgekeurd. Het wetsvoorstel gaat nu naar president Barack Obama, die er zijn handtekening onder moet zetten.

Het beleid dat van homoseksuele militairen eist dat ze hun geaardheid niet openbaar maken heeft zeventien jaar bestaan. De Senaat in Washington besloot met deze stemming de discussie over het onderwerp te beëindigen. 63 senatoren stemden voor, 33 tegen. Voor het verwerpen van het beleid was een meerderheid van minstens zestig stemmen nodig.

De Democraten wilden al langer af van de zogeheten ‘don’t ask, don’t tell’-regel. Ze hebben nu de steun gekregen van zes Republikeinse senatoren. Op 16 december kreeg de wetswijziging ook al de steun van het Huis van Afgevaardigden. Het aannemen van de wetswijziging is een overwinning voor president Obama. Hij beloofde in zijn verkiezingscampagne een einde te maken aan ‘don’t ask, don’t tell’. Omdat de Republikeinen vanaf januari meer zetels in de Senaat krijgen was het onwaarschijnlijk dat het omstreden homobeleid op korte termijn zou worden afgeschaft als dat vandaag niet lukte.

De Amerikaanse regering stuitte tot nu toe altijd op verzet in de Senaat tegen het toelaten van homo’s tot het leger. (NRC)