Strijd om strooizout kan beginnen

Gemeenten zoeken naar alternatieven zoals hier in Etten-Leur, waar met badzout werd gestrooid. Foto: Bas Czerwinski:

Gemeenten en provincies raken, net als vorig jaar, door hun zoutvoorraad heen. Veel wegbeheerders sloten nog wel contracten af met zoutleveranciers. “Voor niets”, schrijft nrc.next-redacteur Annemarie Kas. “Meer gaat gewoon niet.”

Zo kreeg Gouda van AkzoNobel te horen dat de gemeente nu 70.000 kilo zout per wéék krijgt, in plaats van per dag, zoals was afgesproken. Juristen zouden al bezig zijn om uit te zoeken welke stappen tegen het bedrijf ondernomen kunnen worden.

Annemarie Kas schrijft in nrc.next:

Die contracten zijn vaak op basis van een hele periode, dus van begin december tot maart. Duidelijk is dat het bedrijf de afgesproken tonnen zout uit de contracten niet in één keer kan leveren. AkzoNobel: “Dus als een klant nu nog, zeg, 600 ton zout heeft openstaan, kunnen we dat absoluut niet morgen afleveren.”

Tekort? Jammer dan
Hebben gemeenten of provincies een tekort aan zout? Helaas. De grootste wegen, de ontsluitings- en ringwegen of de routes langs ziekenhuizen zijn als eerste aan de beurt.

Kas:

Gemeenten die afgelopen zomer hoopten dat het deze winter wel mee zou vallen met het weer en géén contract voor levering afsloten, komen hoe dan ook bedrogen uit. Alleen contractanten krijgen voorlopig zout. En zij moeten eerlijk alles delen, daar komt het volgens AkzoNobel wel ongeveer op neer. “Stel, er bellen tien klanten, dan zullen we die allemaal naar rato zout leveren. Meer gaat gewoon niet.”

Vorige jaar meest gestrooid
Rijkswaterstaat meldt nog voldoende zout te hebben om autosnelwegen schoon te houden. Het wil meedenken aan oplossingen met gemeenten en provincies die problemen hebben. “Maar dat betekent niet dat zij automatisch zout van ons krijgen als ze tekort hebben’’, laat de rijksdienst weten. Tot en met afgelopen zondag heeft het 77.000 ton zout over de autosnelwegen gestrooid. Vorige winter strooide de dienst in totaal 191.000 ton; in een top vijf geplaatst op nummer één. Op een tweede plaats staat de winterperiode 2005/2006. Toen werd in totaal 124.000 ton zout verstrooid.