‘Robert M. misbruikt door zijn moeder’

Kindermisbruiker Robert M. is in zijn jeugd misbruikt door zijn moeder. Dat zegt de directrice van een Keniaans weeshuis waar M. in september 2008 werkte. “Hij was gewoon een onschuldige jongen.”

Vrij Nederland kreeg de beelden van de reportage exclusief in handen van het Nederlandse mediabedrijf Africa Interactive. Daarop is te zien hoe directrice Lucy Kayiwa zegt dat Robert M. er nog precies zo uitziet als toen hij bij haar werkte. “Ik vroeg hem eens naar zijn vader en moeder en hoeveel kinderen er in het gezin waren. Hij vertelde me dat hij misbruikt is door zijn moeder.” Wat de aard van het misbruik was, wordt uit de beelden niet duidelijk.

Het weblog van Robert M.
Volgens Vrij Nederland hield M. in zijn Keniaanse periode een weblog bij, dat inmiddels van internet is verwijderd. Daarop zou onder meer staan beschreven hoe hij op een dag een meisje troostte dat was gevallen.

“Ik reikte mijn handen uit naar de meid om te zeggen: zal ik je optillen en troosten? En daar ben ik goed in :) En ze heeft het geaccepteerd. Volgende halfuur heb ik haar vastgehouden en de meid was aan het bijkomen.”

M. sliep in een weeshuis
In de reportage zegt directrice ook dat de meeste vrijwilligers die bij haar komen werken bij een gastgezin worden ondergebracht, maar dat M. in het weeshuis sliep. De directrice heeft nooit verdacht gedrag bij M. waargenomen, zegt ze. “Robert deed de normale dingen, afwassen, eten opdienen. Ik zou willen dat hij hier gepakt was. Dan was het misschien niet zo ernstig uit de hand gelopen.”