Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Het kunstdebat heeft tegenwoordig plaats op GeenStijl

Hella JongeriusHella Jongerius

Voor een goed begrip van het heersende kunstklimaat kan men zich tegenwoordig richten tot de website GeenStijl. Het ongeluk in Museum Boijmans Van Beuningen vorige week (vrouw viel flauw bovenop tientallen vazen van ontwerpster Hella Jongerius) was onmiddellijk aanleiding voor de website om het hele kunstwezen op gebruikelijke wijze - “300 vaasjes met een lulverhaal” -  op de hak te nemen.

Wat volgde onder het bericht was ruim 400 maal impliciete steun voor het huidige kabinetsbeleid dat met de bijl hakt in uitgaven voor kunst: “ONMIDDELLIJK STOPPEN met subsidies op kunst”, klinkt een typische reactie. Gevolgd door: “Godzijdank kreeg bijvoorbeeld een Van Gogh geen subsidie, dan had hij wellicht ook dit soort bagger gemaakt.”

Afgelopen vrijdag herhaalde GeenStijl de exercitie nog eens en weer klommen krap 200 GeenStijl lezers in de pen: “en terecht dat er 200 miljoen bezuinigt gaat worden op kundst. T is belachelijk dat wij allemaal de riem aan moeten trekken terwijl de kunstsector belachelijk hoge bedragen vraagt voor goedkope troep die ze kunst noemen.” (spelling als in originele post)

Aanleiding voor GeenStijl is een verslag op de Engelstalige website Design.nl over het Jongerius-incident dat met een link naar het GeenStijl-verslag wijst op een sterke anti-intellectuele stroming in Nederland die met de huidige regering aan invloed heeft gewonnen. “LOL”, zegt GeenStijl, en voegt er sarcastisch aan toe: “We spreken elkaar nog wel.”