Gelekt rapport geeft details verkrachtingszaak Assange

Assange kwam deze week op borgtocht vrij, maar heeft wel huisarrest. Foto Reuters.

Een gelekt politierapport over de aangifte van de twee Zweedse vrouwen tegen Julian Assange werpt nieuw licht op de verkrachtingszaak. De seksuele verhoudingen zouden in eerste instantie door zowel de vrouwen als Assange gewenst zijn, zoals de WikiLeaks-oprichter beweert. Maar nadat hij onveilige seks wilde, veranderde dit.

The New York Times en The Guardian hebben een 68 pagina’s tellend vertrouwelijk politierapport in handen waaruit dit blijkt. De vrouwen zeggen dat Assange in eerste instantie akkoord ging met het gebruik van een condoom, maar daarna zou hij hebben geweigerd.

‘Gewelddadige seks’
In één geval zou een van de vrouwen, in het rapport Mevrouw A genoemd, in een vrijpartij met Assange zijn terechtgekomen nadat zij hem in haar woning liep overnachten. Hij zou na tegenstribbelen akkoord zijn gegaan met condoomgebruik, maar “iets met het condoom hebben gedaan” waardoor het scheurde. Assange zou zonder terugtrekken in de vrouw hebben geëjaculeerd. Volgens het rapport zou A de seks tegen een vriendin als “gewelddadig” hebben bestempeld.

Assange was tien dagen in Zweden en sprak er op een seminar georganiseerd door Mevrouw A. Daar ontmoette hij de tweede Zweedse vrouw, Mevrouw W hem. W zou uiteindelijk veilige seks met hem hebben gehad, hoewel hij volgens het rapport in eerste instantie geen zin meer had toen zij over condoomgebruik begon. Pas later zou zij een keer zijn wakker geworden van Assange die zonder condoom seks met haar had.