‘Geen signalen’ dat oproep WikiLeaks gevaarlijk is voor Bank of America

Een filiaal van Bank of America in California. Foto Paul Sakuma / AP.

WikiLeaks roept klanten van Bank of America op hun geld bij de bank weg te halen. De oproep volgt op een verklaring die de Amerikaanse bank vannacht publiceerde. Daarin staat dat Bank of America geen transacties meer uitvoert die voor WikiLeaks bedoeld zijn.

Amerikaanse media citeren vanochtend uit een statement van de bank:

“Bank of America volgt eerdere acties van MasterCard, PayPal, Visa Europe en anderen na en voert geen transacties uit waarvan wij denken dat ze voor WikiLeaks bedoeld zijn. Onze beslissing is gebaseerd op een serieus vermoeden dat WikiLeaks mogelijk betrokken is bij activiteiten die in strijd zijn met onze regels voor het uitvoeren van transacties.”

WikiLeaks reageerde via Twitter direct en roept klanten op hun geld bij Bank of America weg te halen:

Bank of America, één van de grootste Amerikaanse banken, wordt gezien als een systeembank en ontving in 2008 steun van de Amerikaanse overheid. Volgens Jan Meeus, chef economie van NRC Handelsblad, is het niet waarschijnlijk dat Bank of America door de oproep gevaar loopt:

“Er zijn geen signalen dat veel Amerikanen gehoor zullen geven aan de de oproep van WikiLeaks. We hebben dan ook geen enkele reden om aan te nemen dat de oproep van WikiLeaks gevolgen zal hebben voor de stabiliteit van het Amerikaanse financiële stelsel.”

De ruzie tussen Bank of America en WikiLeaks is pikant omdat de Amerikaanse bank wel eens het volgende slachtoffer van de site van Julian Assange zou kunnen zijn. Daar hintte Assange begin deze maand op in een interview met zakenblad Forbes.