Sport in beeld

Goalkeeper Muteba Kidiaba of Congo's TP Mazembe celebrates after their Club World Cup semi-final soccer match against Brazil's Internacional at Mohammed Bin Zayed Stadium in Abu Dhabi December 14, 2010. REUTERS/Fadi Al-Assaad (UNITED ARAB EMIRATES - Tags: SPORT SOCCER)
Goalkeeper Muteba Kidiaba of Congo's TP Mazembe celebrates after their Club World Cup semi-final soccer match against Brazil's Internacional at Mohammed Bin Zayed Stadium in Abu Dhabi December 14, 2010. REUTERS/Fadi Al-Assaad (UNITED ARAB EMIRATES - Tags: SPORT SOCCER) REUTERS

Voetballers zijn net kinderen, Afrikaanse voetballers al helemaal. Geef ze een bal en het dartele veulen in hen wordt wakker. Roger Milla introduceerde twintig jaar geleden namens Kameroen het rituele dansje bij de cornervlag. Dat was bij het WK voetbal in Italië. Hij kreeg vele navolgers. Robert Muteba Kidiaba was toen veertien jaar oud. Dinsdag stuiterde de doelman van het Congolese TP Mazembe als een kikker over het veld, nadat zijn club zich had geplaatst voor de finale van het WK voor clubteams ten koste van het vooraf vele malen hoger aangeslagen SC Internacional uit Brazilië. Als een kind zo blij. Het zijn van die beelden die ontroeren. Congo vormt letterlijk het hart van Afrika, maar in de mondiale topsport is het voormalige wingewest van onze zuiderburen een verschoppeling. Ja, in 1974 gastheer van The Rumble in the Jungle, het historische gevecht tussen boksgladiatoren George Foreman en Muhammad Ali. Maar verder? Een uitgeknepen citroen. Geplunderd, verkracht, vernederd, uitgemoord. Lees het dit jaar driemaal bekroonde en meeslepende magnum opus van de Vlaamse cultuurhistoricus David Van Reybrouck: Congo, een geschiedenis. Een land met een historie die in bloed is geschreven, een land zonder sportgeschiedenis. Een leeggeroofd land. Bestolen en uitgebuit door alles en iedereen. Robert Muteba Kidiaba is een product van dat – ondanks alles – veerkrachtige land. Dat laat hij hier zien. Moge Robert Muteba Kidiaba en zijn voetbalvrienden uit Lubumbashi vandaag in de finale winnen van Inter Milaan.

Mark Hoogstad