Relnicht in de Heere

Op zoek naar GodZondag Ned. 3, 21.55 uur

Voor de Godloochenaars begint een zwarte week, want Gordon gaat ons verlaten. Toen bekend werd dat „tot voor kort de grootste relnicht van Nederland” zou optreden in het programma Op zoek naar God, regende het opzeggingen bij de EO. Een deel van de christelijke achterban verwerpt de „homoseksuele praxis” zoals de volkszanger die belijdt, en vond toch al dat de EO op de verkeerde, lichtzinnige weg is.

In Op zoek naar God, vanaf zondag tot Kerstmis iedere dag op Nederland 3, tracht de EO drie bekende ongelovige Nederlanders aan God te koppelen. Naast Gordon ook presentatrice Lizelotte van Dijk en voormalig judokampioen Dennis van der Geest.

De flirt met andersdenkenden is minder vreemd dan hij lijkt. Want waartoe is de EO op Aarde? Om in een populair jasje zielen te redden. Dus maakt de omroep niet alleen programma’s voor de doelgroep, maar juist ook om de ongelovigen te bereiken.

Van der Geest toont zich de meest sceptische en rationele van de drie, Van Dijk en Gordon benaderen de zaak meer vanuit de emotie. Ze krijgen begeleiding van christelijke artiesten met wie ze zich verbonden kunnen voelen: dansers, zangers, dj’s. Ze vliegen naar Californië, New York en Jeruzalem, Van Dijk danst voor God op de EO Jongerendag, Van der Geest haakt even af als blijkt dat goede ongelovigen niet in de Hemel komen.

De sleutel tot Gordons ziel vindt de EO in zijn moeilijke jeugd. Bij zijn doopkerk in Noord grapt hij nog: „Hier heb ik voor het eerst gekust. Met een meisje. Ja, niet met de pastoor.” En: „Ik weet niet of er een kruis is dat mijn gewicht kan houden.” Maar even later zit hij al te wenen in de kerkbank.

Zijn moeder overlijdt een week nadat zij tot Gordon heeft gesproken bij het Jezusbeeld dat de EO hem gegeven heeft. Als een zandkunstenaar daarna tekens van boven doorgeeft, gaat Gordon voor de bijl. Op de EO-website zegt hij: „Geloven is prachtig. Ik heb geen vader, geen moeder en geen gezin. Ik heb God.”

Wilfred Takken